ГоловнаЕкономікаФінанси

Держбанки Росії діють узгоджено на українському ринку

"Промінвестбанк (ПІБ)" націлився на великих клієнтів, "Сбербанк Росії" і ВТБ - на роздріб.

Держбанки Росії діють узгоджено на українському ринку
Фото: hdom.ru

Українські банки, якими володіє Російська Федерація, діють злагоджено. Про це пише Олексій Комаха в Forbes.ua з посиланням на джерело в Нацбанку.

Кремль поділив сфери впливу між своїми банками, які працюють в Україні (їх три - ВТБ, ПІБ і "Сбербанк Росії"). "Основний конфлікт намічався між "ПІБ" і "Сбербанком". Обидва хотіли просувати картки, але керівництву останнього вдалося довести, що їх мережа більш ефективна", - повідомив співробітник Нацбанку.

Одна з головних цілей - розширення кордонів присутності російського капіталу на ринках України

— Прес-служба ВЕБ

У підсумку роздрібний ринок віддали "Сбербанку Росії" і ВТБ, а "ПІБ" зайнявся корпоративним напрямом. Із моменту купівлі "ПІБ" росіянами банк скоротив мережу відділень із 861 до приблизно 130. Минулого тижня банк припинив надавати послугу грошових переказів для фізосіб. Зате свої мережі нарощують "Сбербанк" і ВТБ.

Є і більш тривожна інформація про роботу "ПІБ" в Україні. Цей банк є дочірньою структурою російського "Внєшекономбанку" (ВЕБ). ВЕБ - не звичайний комерційний банк, а радше фонд цільових інвестицій. Він працює без банківської ліцензії на основі спеціального російського закону "Про банк розвитку". Керівником наглядової ради ВЕБ був Володимир Путін, тепер ним є Дмитро Медведєв, прем'єр-міністр Росії.

Нагадаємо, ПІБ має намір будувати школи з російською мовою навчання в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram