ГоловнаЕкономікаДержава

Україна відмовляється створювати резерв російського газу для ЄС

Нездатність домогтися знижки щодо ціни на газ змушує країну шукати важелі впливу на Росію.

Україна відмовляється створювати резерв російського газу для ЄС
Фото: utg.ua

Україна відмовляється формувати резерв російського газу в підземних сховищах для гарантування постачань палива до Європи. Про це пише "Коммерсант-Украина".

"Ми наполягаємо на тому, що має бути закачано 25 млрд кубометрів природного газу. Українська ж сторона говорить, що їй достатньо буде і 20 млрд кубометрів. Газпромбанк готовий видати кредит для закупівлі додаткового об'єму газу, але Україна не готова на це йти", - говорить джерело видання в "Газпромі".

Минулої зими в "Газпрому" виникли проблеми з постачанням європейським споживачам у зв'язку з тим, що компанія відмовилася зберігати резервні обсяги палива в українських ПСГ. Але в липні сторони змогли домовитися. Газпромбанк виділив "Нафтогазу" безпрецедентний кредит в $2 млрд. За ці кошти компанія повинна була придбати газ для закачування в підземні сховища, продати його наступного року європейським споживачам і заробити додаткові кошти.

Проте потім в "Нафтогазі" відмовилися від цих планів - в компанії вирішили не залучати кредит і не закуповувати додаткові обсяги газу, розповіли в Міненерго.

НАК планує до опалювального сезону накопичити в ПСГ близько 20 млрд кубометрів газу. Якщо "Газпром" має намір підстрахувати себе, він може орендувати українські підземні газосховища і зберігати там паливо, оплачуючи оренду українській стороні, відзначає джерело в Міненерго.

За його словами, Україна не готова йти назустріч Росії в питанні зберігання газу через те, що домогтися істотних поступок як щодо зниження цін на газ, так і в питанні відмови Росії від альтернативних маршрутів транзиту палива не вдалося.

Нагадаємо, останнім часом міністр енергетики Юрій Бойко зустрічався з главою "Газпрому" Олексієм Міллером з приводу закачування газу в ПСГ двічі. Остання така зустріч відбулася 31 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram