ГоловнаЕкономікаБізнес

"Велика двадцятка" боїться голодних бунтів

Виробникам біопалива слід задуматися.

"Велика двадцятка" боїться голодних бунтів
Фото: EPA/UPG

"Велика двадцятка" стурбована кризою на ринках сільгосппродукції,яка насувається, і планує організувати екстрену зустріч для зниження негативних наслідків зростання цін на продукти наприкінці вересня - початку жовтня, якщо ситуація в США і в Росії буде погіршуватися. Про це пише німецька газета Süddeutsche Zeitung.

Президент США Барак Обама повинен чітко висловитися щодо виробництва біопалива з кукурудзи в умовах наближення продовольчої кризи. 40% врожаю кукурудзи "потрапляють у паливні баки, а не в тарілку", пишуть журналісти.

За даними видання, цього року не тільки США змушені розраховувати на суттєве зменшення врожаю кукурудзи, пшениці та сої через посуху: "в Індії, Росії й Україні зерно теж засихає на полях".

"Зростає страх перед новими голодними бунтами", - пише видання. Пікові ціни на продукти в 2007-2008 роках зумовили демонстрації в багатьох бідних країнах. Різке зростання цін на продукти може бути однією з причин повстань в арабському світі, що призвели в Єгипті та Тунісі до падіння режиму.

Чотири роки тому Індія, Китай і Росія ввели заборону на експорт зерна та рису, щоб забезпечити постачання власного населення, проте зменшення пропозиції тільки підсилило зростання цін на біржах.

Нагадаємо, ООН закликає США зупинити виробництво етанолу.

Переклад ИноПресса

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram