ГоловнаЕкономікаДержава

Україну назвали одним із лідерів з виведення грошей в офшори

Сума виведених коштів перевищує ВВП за 2011 рік і вдвічі більше за держборг.

Україну назвали одним із лідерів з виведення грошей в офшори

За роки незалежності з України в офшори вивели $167 млрд.

Про це пише "Коммерсант-Украина" з посиланням на неурядову організацію Tax Justice Network.

Заявлена сума виведених з України коштів перевищує обсяг валового внутрішнього продукту за 2011 рік ($165,2 млрд), крім того, вона більш ніж удвічі більше обсягу державного боргу на кінець червня - $60 млрд.

Лідером з вивезення капіталу є Китай - за 40 років з нього було виведено $1,19 трлн. На другому місці перебуває Росія, відтік капіталу з якої почався лише 1990 року. Відтоді з країни пішло $798 млрд. У топ-5 також входять Південна Корея ($779 млрд), Бразилія ($520 млрд) та Кувейт ($496 млрд). Україна знаходиться на 9-му місці, істотно поступаючись Аргентині (8-е місце, $399 млрд). Замикає топ-10 Казахстан з сумою $138 млрд.

Українські економісти частково довіряють розрахункам Tax Justice Network. "Економісти більш консервативного спектру часто називають такі цифри завищеними, проте список лідерів з виведення капіталу не викликає сумнівів. Україна дійсно входить в десятку країн, звідки капітали йдуть в офшори, до того ж наведені цифри по Україні виглядають цілком реалістично", - заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"Виведення в офшори $167 млрд за 21 рік означає, що щороку з української економіки йшло по $8 млрд. Це цілком правдоподібні розрахунки", - визнає директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць. Втім, за його словами, частина цих коштів повернулася назад у вигляді іноземних інвестицій і кредитів, а також фінансування виборчих проектів.

Нагадаємо, за оцінками Tax Justice Network, в офшорних зонах заховано щонайменше $21 трлн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram