ГоловнаЕкономікаФінанси

В Україні надто багато банкоматів, - думка

Банки все частіше об'єднують банкомати замість покупки нових.

В Україні надто багато банкоматів, - думка
Фото: mirvam.org

Кількість банкоматів в Україні надмірна, вважають в Українському процесинговому центрі (UPC), який здійснює технічну та консалтингову підтримку банків, що працюють на ринку платіжних карт.

"Український ринок перенасичений банкоматами, тому швидкість приросту нових банкоматів загалом невисока", - наголошено в повідомленні UPC.

Зокрема, за даними UPC, упродовж останніх кількох років кількість банкоматів банків-клієнтів процесингового центру росте зі швидкістю лише 5-7% на рік. На кінець червня 2012 року кількість банкоматів, встановлених банками-клієнтами UPC, збільшилася на 6% порівняно з показниками червня 2011 року (для порівняння, 2009-го кількість банкоматів збільшувалася зі швидкістю 29%). Нині на обслуговуванні в UPC 8589 банкоматів.

За даними процесингового центру, банки все рідше закуповують нові банкомати, вважаючи за краще вступати в об'єднані мережі та використовувати так званий АТМ-аутсорсинг.

При цьому банки економлять на обслуговуванні банкоматів, передаючи технічні функції управління своєю банкоматною мережею на аутсорсинг профільним фахівцям процесингового центру.

Нині такою послугою користуються шість банків, включаючи один іноземний, загальна кількість банкоматів яких становить 1 895.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram