ГоловнаЕкономікаБізнес

Фермерам прогнозують мільярдні збитки

За очікуваної врожайності ранніх зернових 22 ц/га зараз збирають лише 16 ц/га.

Фермерам прогнозують мільярдні збитки
Фото: xxivek.com.ua

Збитки вітчизняних сільгоспвиробників 2012 року можуть сягнути 10 млрд грн.

За словами президента асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекса Ліссітси, складні погодні умови в травні-червні завдали серйозної шкоди аграріям. Тому в степовій зоні України за очікуваної врожайності ранніх зернових 22 ц/га зараз збирають лише 16 ц/га.

"В середньому собівартість ранніх зернових поточного року становить 1 800-2 000 грн/тонна, тимчасом як реалізаційні ціни, в залежності від якості, знаходяться в межах 1 500-1 700 грн/тонна. Тобто, збитковість виробництва становить 15-20%, сільгоспвиробники втрачають 300-400 грн на кожній тонні", - підкреслив він.

На думку Ліссітси, сільгоспвиробники України недоотримають близько 3,5 млн тонн ранніх зернових в результаті негоди, що еквівалентно матеріальному збитку в розмірі 5,6 млрд грн.

Проте негода, за словами експерта, не єдиний чинник, який ускладнює фінансове становище фермерів.

"Ухвалена минулого року постанова КМУ "Про внесення змін до Методики нормативної грошової оцінки земель с/г призначення та населених пунктів" збільшила нормативну грошову оцінку землі на 75,6%, що збільшує орендну плату за землю. І якщо минулого року аграрії сплатили 6 млрд грн орендної плати, то цього року потрібно буде заплатити щонайменше 10,5 млрд грн. В результаті сільгоспвиробникам доведеться шукати в своїх бюджетах додатково 4,5 млрд грн", - зазначив він.

Нагадаємо, в УКАБ вважають, що посуха може знизити врожай до 40 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram