ГоловнаЕкономікаБізнес

"Батько євро" продовжить очолювати єврозону

Юнкер відразу попередив, що не планує затримуватися на цій посаді.

"Батько євро" продовжить очолювати єврозону
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністру Люксембургу Жану-Клоду Юнкеру, якого вважають одним із "батьків-засновників" євро, продовжили мандат голови Єврогрупи (неофіційний "уряд" єврозони) ще на один термін - 2,5 року.

Як пише The Financial Times, таке рішення увалили під час зустрічі міністрів фінансів єврозони в Брюсселі. Одночасно глави фінансових відомств єврозони обрали главу люксембурзького ЦБ Іва Мерша до ради керуючих Європейського Центробанку.

Крім того, главу тимчасового фонду допомоги державам, які опинилися в складній фінансовій ситуації, німець Клауса Реглінга було призначено керівником організації-наступника - Європейського стабілізаційного механізму (ESM).

Ів Мерш замінив у раді іспанця Хосе Мануеля Гонсалеса-Парамо і здобув перемогу над іншим іспанцем - Антоніо Сайнсом де Вікуном. Як зазначає видання, це показує втрату Іспанією права голосу в порятунку власного банківського сектора, яке буде проводитися на кошти ЄС.

Юнкер був ключовою фігурою в боротьбі з фінансовою кризою в єврозоні в останні три роки. Прийнявши посаду, він відразу обмовився, що не планує займати її весь термін, а піде у відставку через деякий час, можливо, до кінця 2012 року.

Саме Юнкер висунув ідею створення ради міністрів фінансів, яка працювала над параметрами єдиної валюти в 1990-ті роки. Він також є беззмінним прем'єром Люксембургу з 1995 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram