ГоловнаЕкономікаБізнес

Влада США не знайшла порушень під час IPO Facebook

Історія з соцмережею порушила низку питань.

Влада США не знайшла порушень під час  IPO Facebook

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) не знайшла порушень під час первинного розміщення акцій соцмережі Facebook на біржі NASDAQ.

Як повідомляє Wall Street Journal з посиланням на власні джерела, чиновники пов'язують проблеми IPO соціальної мережі лише з технічним збоєм на майданчику.

Члени конгресу та слідчі комісії вивчають причини багатомільйонних втрат інвесторів і в межах публічного розміщення паперів Facebook на біржі вже близько двох тижнів. Однак контрольні органи не змогли виявити ознак порушення законодавства при проведенні IPO, стверджують джерела WSJ.

За словами представника SEC, відомство "продовжить розглядати питання, пов'язані з IPO", і наразі "до жодних висновків не дійшло".

"Історія з Facebook порушила низку питань, на які ми повинні звернути увагу", - заявила голова SEC Мері Шапіро.

Коли SEC закінчить розслідування, відомство може рекомендувати оновити правила регулювання ціноутворення під час IPO компаній, говорить джерело видання. Можливо, після того як компанія розмістить папери на біржі за встановленою ціною, акції не будуть торгуватися протягом певного періоду.

Наразі SEC вивчає можливість, чи можна на деякий час затримати початок торгів, щоб уникнути перебоїв через велику кількість заявок. Зараз торги акціями починаються відразу ж після їх випуску на ринок, а ціна визначається, виходячи з кількості заявок інвесторів до початку розміщення.

Нагадаємо, Facebook розмістила акції за ціною $38 за цінний папір, внаслідок чого її капіталізація отримала оцінку в $104,2 млрд. Проте вже наступного дня їх вартість впала нижче від вартості розміщення.

Пізніше власники акцій подали позов на Facebook, її засновника Марка Цукерберга та інвестиційний банк Morgan Stanley, звинувативши їх у приховуванні даних про негативний прогноз з виторгу від приватних інвесторів.

При цьому першого дня торги акціями соціальної мережі довелося перенести на 30 хвилин через технічний збій на NASDAQ. Це призвело до того, що заявки інвесторів не могли бути оброблені протягом декількох годин і в результаті більшість з них оброблялися за некоректними цінами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram