ГоловнаЕкономікаДержава

Екс-власник Запорізького алюмінієвого комбінату поскаржиться на Україну в міжнародні інстанції

Російський інвестор заявляє про упереджене ставлення.

Екс-власник Запорізького алюмінієвого комбінату поскаржиться на Україну в міжнародні інстанції
Фото: http://lenta.ru

Повернувши через контрольний пакет акцій Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат у держвласність, Україна продовжила з'ясовувати стосунки з іноземними інвесторами. Які, своєю чергою, погрожують робити це на міжнародній арені.

Про це пише сайт "Комментарии" в матеріалі "Суд залишив росіян без Запорізького алюмінію".

Як повідомляє видання, 23 травня Київський апеляційний господарський суд знову ухвалив рішення про повернення 68% акцій Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату на користь держави. Рівно рік тому вже було рішення відібрати ЗАлК у його нинішнього власника, російського конгломерату РУСАЛ, що отримав контроль над заводом 2007 року.

"Управління українським активом з боку РУСАЛу практично завжди було затьмарене проблемами - причому зумовлені вони винятковим ставленням держави до підприємства", - повідомляють "Комментарии". З 2009 року діяльність ЗАлКу для РУСАЛу була збитковою через високі тарифи на електроенергію, за якими комбінат змушений був закуповувати ресурси для своєї роботи. Одночасно з економічним, на підприємство чинили й адміністративний пресинг, кінцевою метою якого було отримати контроль над ЗАлКом через повернення комбінату в держвласність.

РУСАЛ вважає затіяну битву незаконною і збирається боротися з Україною вже в міжнародних інстанціях. Зокрема, розглядається варіант звернення в Міжнародний центр розгляду інвестиційних спорів (при Міжнародному банку реконструкції та розвитку).

Володимир Ващенко, засновник юридичної фірми "Бугай, Ващенко і партнери", що представляє інтереси РУСАЛу в сутичці з українською державою, каже, що останнє судове засідання нагадувало фарс. Ващенко також вважає, що реприватизацію могли розпочати в інтересах певного представника вітчизняного бізнесу.

"Складається враження, що влада планомірно перекроює всі ринки і виштовхує тих, хто став з якихось причин неугодним. Якщо після переходу комбінату в інші руки влада знизить йому тарифи на електроенергію, отже, саме заради нового власника і затівався весь цей процес", - вважає Володимир Ващенко.

Як пише видання, версію про те, що комбінат збираються передавати в руки іншому інвестору, побічно підтвердили слова запорізького губернатора, який повідомив, що в разі повторної реприватизації "реакція потенційних інвесторів буде блискавичною".

"Оскільки світові виробники алюмінію зараз переживають нелегкі часи через нестабільний попит, про їхнє зацікавлення в цьому підприємстві навряд чи може йтися. Тож йдеться, очевидно, саме про вітчизняного власника", - наголошують "Комментарии".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram