ГоловнаКультура

У Криму звільнили частину артистів ансамблю "Хайтарма"

Кримськотатарський ансамбль пісні і танцю поступово знищують.

У Криму звільнили частину артистів ансамблю "Хайтарма"
Фото: http://krimfilarmonia.ru

Окупаційна влада Криму домоглася звільнення частини артистів кримськотатарського ансамблю пісні і танцю "Хайтарма", написав у фейсбуці член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

"У Державному ансамблі "Хайтарма" 3 групи: оркестрова (12 осіб), танцювальна (14 осіб), вокальна (7 осіб) - всього 33 артисти. У червні 2016 року відсторонили від посади художнього керівника ансамблю - народну артистку Таджикистану Ремзіє Тарсинову-Баккал. Потім танцюрист Рустем Юсупов був змушений перейти в ансамбль "Крим". Відповідно до російського законодавства, артисти працюють за контрактом. Перед виходом у відпустку артисти написали заяви про звільнення, у зв'язку з закінченням терміну контракту. Після відпустки повинні були укласти новий контракт, але 10 артистам заявили, що вони звільнені", - зазначив він.

Звільнені Абселямов Хайсер, артист оркестру; Аксана Амет-Мустафа, артист-вокаліст, заслужений артист АРК; Аширов Рефат, диригент, заслужений артист Узбекистану, заслужений діяч культури України; Джемілєв Якуб, артист-вокаліст; Кадиров Ернест, артист оркестру; Мамадієва Майсара, артист-вокаліст; Мамбетов Сервер, артист оркестру; Муследінова Мунівер, артист балету, заслужений артист України, Пурювкін Михайло, балетмейстер; Юсупов Раміс, артист балету.

Стаж роботи в ансамблі у Пурювкіна й Аширова близько 40 років, а в решти близько 20 років.

Державний кримськотатарський ансамбль пісні і танцю "Хайтарма" було засновано в 1939 році. Після депортації кримських татар був відроджений у 1957 році в Ташкенті. У період депортації для кожного кримського татарина ансамбль був ковтком власної ідентичності, культури і мови. У 1992 році знову був переведений у Кримську державну філармонію. З 1993 року ансамбль працює в Євпаторійському відділенні Кримської філармонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram