ГоловнаКультура

Київрада хоче створити на Березняках парк Цоя

Депутати відібрали у забудовника ділянку біля озера Тельбін

Київрада хоче створити на Березняках парк Цоя
Виктор Цой у озера Тельбин

Депутати Київської міської ради на засіданні у четвер зробили крок до створення на Лівому березі парку імені російського співака Віктора Цоя.

Про це повідомляється на сайті Київради.

Парк має з'явитися на столичному масиві Березняки, біля озера Тельбін, де майже 30 років тому знімався фільм "Кінець канікул" за участю Цоя і музикантів із гурту "Кіно". Біля озера Тельбін досі збереглося "дерево Цоя", поряд із яким співак співав пісні у фільмі.

Земельна ділянка площею 3,5 га на березі озера Тельбін, біля якого у фільмі співав Цой, останні 12 років була об'єктом постійних суперечок між забудовником, який збирався тут побудувати 4 висотки, і місцевими жителями, які виступали з протестами проти забудови. У підсумку ця територія залишалася невпорядкованою і запущеною.

Ще у 2003 році цю ділянку Київрада виділила ТОВ "Аквапарк" під будівництво житла та об'єктів спортивної рекреації. Проте з часом забудовник відмовився від будівництва спортивних об'єктів, а вирішив побудувати ще кілька житлових будинків, що викликало протестні акції.

Як заявив співголова фракції "УДАР-Солідарність" у Київраді Андрій Странніков, київській владі вдалося переконати забудовника відмовитися від цієї ділянки на користь громади Києва.

Тепер на цій території побудують стадіон для Київської школи вищої спортивної майстерності, розташованої неподалік. А поряд буде створений спортивно-оздоровчий парк. Одна з потенційних назв цього парку - парк імені Віктора Цоя. Втім, для цього потрібно окреме рішення Київради, яке ухвалять після консультацій із громадськістю.

Странніков вважає, що якщо парк назвуть іменем Цоя, то Березняки з часом стануть місцем паломництва шанувальників його творчості.

"Тоді можна було б подумати про створення на цій території невеликої сцени, де могли б збиратися його прихильники", - додав він.

Нагадаємо, у четвер депутати Київської міської ради також підтримали створення музею радянської окупації у столиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram