ГоловнаКультура

У Києві закрили виставку, яка критикує зростання націоналістичних настроїв в Україні

Власник приміщення, де розташована галерея, вважає виставку пропагандою ультраправих

У Києві закрили виставку, яка критикує зростання націоналістичних настроїв в Україні
Экспонат выставки "Украинский зигафолк"
Фото: Предоставлено участниками выставки

13 жовтня в галереї Bereznitskiy Project у Києві організаторам довелося закрити виставку "Український зігафолк" за наполяганням власника приміщення, в якому розташовано галерею.

Про це повідомили учасники виставки.

Проект "Український зігафолк" відкрився 10 жовтня і мав тривати до 31 числа. Ідея виставки полягала в критиці зрослих націоналістичних настроїв в Україні і створення таким чином "нової сакральності", коли замовчуються певні проблеми чи події.

Серед об'єктів виставки були колажі з портретами Петра Порошенка, Павла Губарєва, Віктора Ющенка, Ігоря Гіркіна та інших, а також інсталяції та графічні роботи. У виставці взяли участь українські художники Ніна Барциховська, Юрій Кобенко, Сергій Мельниченко, Андрій Сігунцов, Назар Шешуряк і Антон Слободенюк.

На третій день роботи виставки учасникам довелося демонтувати її на вимогу власника приміщення, в якому знаходиться галерея Bereznitskiy Project. Власник, чиє ім'я не розкривається, є учасником АТО на Донбасі. Як заявив галерист Євген Березницький у коментарі LB.ua, власник приміщення вважає "Український зігафолк" "пропагандою фашизму" і зручним приводом для російських медіа, тоді як проект насправді критикує ультраправі настрої в суспільстві. Березницький стверджує, що раніше конфліктів із власником приміщення не було, в галереї проходили різні проекти, "більш консервативні", зміст яких не потрібно було погоджувати.

Переконати власника Євгенові не вдалося і виставку довелося закрити. Попри це, учасники "Зігафолку" мають намір продовжити проект поза простором галереї.

Втім, "Український зігафолк" був хибно витлумачений не тільки власником приміщення галереї, а й деякими художниками й активними учасниками українського культурного середовища.

"Ця виставка, всупереч думці обивателя, була спрямована не на пропаганду правих ідеологій, а навпаки - вказувала на величезну небезпеку зісковзування суспільства в темні часи, освітлювані факелами фанатиків на марші, - йдеться в повідомленні Березницького з приводу закриття виставки. - Будь-які застереження "не час для таких висловлювань" я вважаю небезпечними, тому що реагувати на суперечливі тенденції в суспільстві слід негайно, щоб потім не довелося боротися з більшою бідою".

Нагадаємо, у Великобританії рада міста Клактон-он-Сі вирішила знищити роботу відомого художника Бенксі, назвавши її расистською. Водночас Бенксі створив сатиричну роботу, яка критикує ставлення британців до мігрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram