ГоловнаСуспільствоЖиття

Виставку в Шоколадному будинку закрили за ініціативою КМДА

Міськадміністрація радить ретельніше ставитися до кураторських проектів.

Виставку в Шоколадному будинку закрили за ініціативою КМДА
Фрагмент экспозиции выставки
Фото: Mironova Gallery

Як повідомляють "Коментарі" з посиланням на Комісію з питань захисту суспільної моралі, розпорядження щодо зміни виставки "Апокаліпсис і Відродження" в Шоколадному будинку дали в КМДА.

Представник управління культури КМДА відвідав виставку після звернення невідомої громадянки до Комісії з моралі. Після цього були віддані розпорядження, відповідно до яких у виставку внесли зміни. Зокрема, була демонтована апаратура, на якій показувалося відео, яке було розцінено представником КМДА як таке, що порушує Закон України "Про захист суспільної моралі".

Я це розцінюю як акт цензури, яка заборонена в нашій країні законодавчо. Так само, як прояв невігластва і порушення авторського права кураторів та художників. Я не думаю, що закриття виставки якось відобразиться на Арсенале, це абсолютно різні території. В цьому випадку ми маємо справу з неосвіченим підходом до мистецтва і культурних цінностей з боку цього музею

— Костянтин Дорошенко, співкуратор виставки "Апокаліпсис і Відродження" в Шоколадному будинку

Незважаючи на те, що Комісія з моралі заявляла, що нічого не знала про закриття виставки в Шоколадному будинку, вона, разом з КМДА висловила побажання керівництву філії Київського національного музею російського мистецтва "Дитяча картинна галерея" ("Шоколадний будинок"). Представники влади сподіваються, що "негативний досвід, отриманий музеєм в цій ситуації, посприяє більш зваженому ставленню до кураторських проектів у майбутньому".

Нагадаємо, виставка "Апокаліпсис і Відродження" в Шоколадному будинку проводилася в рамках Арсенале2012 і була закрита 8 червня з розпорядження директора Музею російського мистецтва Юрія Вакуленка. Співкуратор виставки, Костянтин Дорошенко, розцінює закриття виставки як акт цензури. Експозиція мала пропрацювати до 27.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram