ГоловнаКультура

У Запорізькій області закінчився 7-й арт-симпозіум "Бірючий"

У симпозіумі на півострові Бірючий взяли участь 27 українських художників.

Фото: Надано організаторами

Міжнародний арт-симпозіум "Бірючий-2012, або Четвертий вимір", який тривав у Запорізькій області з 3 по 16 вересня, підбив свої підсумки.

За всю історію роботи "Бірючого" в ньому взяли участь близько 70 художників з усього світу. Цього року вперше проект зібрав майже 30 художників - вони працювали у своєрідній творчій лабораторії, яка поєднувала в собі майстерню, майданчик для дискусій та спільних робіт.

Тема симпозіуму 2012 року була позначена як "Четвертий вимір" і мала на увазі проект про те, як сучасна людина відчуває час, і як сучасне мистецтво відображає це відчуття.

Сьогодні свобода художника нічим не обмежена. Кожен художник може вигадувати щось абсолютно нове. Але є й інша сторона - у художників немає впевненості в тому, що потрібно робити, на що можна покладатися, на що - ні. Вони не можуть знайти себе в цій новій дійсності.

— Зігмунт Бауман, британський соціолог і філософ

Розпочався "Бірючий" зі спроби відповісти на питання "Навіщо потрібне сучасне мистецтво", в результаті чого художники дійшли до висновку, що якщо не опікуватися мистецтвом, то і сенс інших занять теж зникає. "Адже сучасне мистецтво аналізує сучасність, безжально і правдиво, і прагне подивитися в майбутнє - що з нами станеться, якщо ми далі буде так жити і мислити?" - такий підсумок підбили організатори "Бірючого".

У фіналі 7-го симпозіуму художники представили виставку робіт, створених за час резиденції на півострові. Художник-концептуаліст Олег Тістол представив інтерактивний проект "Допиши і домалюй" і серію картин "Бірюк-бар", Микола Маценко намалював герб півострова Бірючий та серію картин під назвою "Любов до труни".

Скульптор Жанна Кадирова спільно з Денисом Рубаном розфарбувала те, що залишилося від балістичних ракет на півострові: так там з'явилися консервні банки "Сардини" і "Кільки", в "склад" яких увійшли всі учасники симпозіуму. Свої роботи також представили інші відомі українські художники: Олександр Ройтбурд, Олексій Сай, графітчики APL 315, Максим Мамсиков та інші.

LB.ua пропонує фотогалерею учасників симпозіуму "Бірючий-2012" і їх робіт, представлених на резиденції. Всі фотографії надані організаторами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram