ГоловнаКультура

Селяни сховали від Кулиняка скульптуру

Міністр мав намір відправити місцеву святиню в Лувр.

Селяни сховали від Кулиняка скульптуру

Міністр культури Михайло Кулиняк не зміг переконати жителів села Рукомиш Бучацького району Тернопільської області віддати роботу відомого українського скульптора Пінзеля на виставку в Лувр.

Про це пише місцеве видання http://vikna.if.ua/

Фігура Святого Онуфрія раніше стояла при вході в місцеву православну церкву, однак після обвалу оздоблення храму, місцеві жителі скульптуру сховали.

"Онуфрія і під час Союзу ніхто не чіпав. А зараз хочуть руки нагріти! Не дамо", - такими словами міністра культури зустріли жителі Рукомиша.

Кулиняк намагався умовити селян віддати твір мистецтва для французького музею.

"Те, що роботи Пінзеля поїдуть аж у Париж, для всіх великий шанс, можливість, щоб світ пізнав нас і Україну. На мені лежить велика відповідальність, щоб ця виставка відповідала міжнародним стандартам, щоб угоди були виконані. А роботи Пінзеля будуть представлені в Луврі в церкві Шапель. У Бучачі ми домовилися, що їх повернуть. За 20 років незалежності це перший випадок, коли наші твори будуть виставлені в Луврі", - пояснив міністр.

Однак ані Кулиняк, ні супроводжуючі його особи, в тому числі і священик і голова сільради, не змогли переконати селян віддати Онуфрія.

Не допомогла і апеляція міністра до міжнародного іміджу України, який постраждає у разі зриву виставки.

В результаті міністр все-таки не зміг відібрати у місцевих жителів святиню, "яка оберігає від повеней та смерчів". Він запропонував тільки повідомити представників місцевої влади, якщо громада передумає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram