ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

РосУкрВугілля Яценюка

Останній місяць став багатим на «вугільні» скандали. Всі кінці цих оборудок ведуть в уряд, а якщо бути точнішим – в кабінет прем’єра. Сумнівів у тому, що саме він заправляє всіма справами в Кабміні немає. Я навіть не уявляю, щоб хтось міг керувати амбіційним і самовпевненим Арсенієм Петровичем. Так от, саме він, скоріш за все, поклав до кишені кругленьку суму – спочатку від закупівлі вугілля з ПАР, потім від перерахунку 3 мільярдів гривень на розвиток вугільної промисловості на Донбасі, а зараз – на нових закупівлях вугілля з ДНР-ЛНР чи Росії.

Фото: www.dtek.com

Ще у вересні Україна підписала контракт на поставки вугілля з ПАР. Згідно з ним, до України встигли доставити лише 500 мільйонів тон замість законтрактованого мільйона. І все це через скандал, який розгорівся в Україні. Ніби то африканське вугілля не може бути таким дорогим.

Трейдер навідріз відмовляється надалі співпрацювати з Україною через репутаційні ризики. Але для нашої влади слово «репутація», очевидно, нічого не значить. Вугілля з ПАР закуповувалося у сумнівного посередника «Steel Mont Trading Ltd», розрахунки йшли через швейцарські банки. В Уряді говорили, що тонна африканського вугілля коштує 86 доларів, але по факту, з урахуванням транспортування, його вартість підскочила до 110-112 доларів. За підрахунками деяких експертів, на вугільному контракті можна було наварити більше 80 мільйонів гривень.

Як відомо, диму без вогню не буває… Тому я зареєстрував проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії ВРУ, яка розслідуватиме, чи були зловживання при закупівлі африканського чорного золота.

І як тільки в Уряді «заробили» кілька мільйонів на африканському вугіллі, було вирішено купувати чорне золото у терористів ДНР-ЛНР, або ще гірше – у Росії. В Уряді скиглять, що іншого варіанту немає.

Думаю, що рішення про закупку буде форсуватися і підкріплюватися тезою, що вугілля може скінчитися з дня на день і ми залишимось без тепла і світла. Цей шантаж і може прискорити придбання російського вугілля. Наприклад, може з’явитися варіант закупівлі у приватної компанії Ріната Ахметова «ДТЕК», яка імпортує вугілля з Росії. До речі, у нещодавньому скандалі з фінансуванням вугільної промисловості Донбасу на 3 мільярда гривень, імена донецького олігарха та Арсенія Яценюка пов’язували. Ніби то саме вони роздерибанили ці гроші.

Ще в Уряді не люблять афішувати факт про те, що державна компанія «Центренерго», яка і займалася закупівлею африканського вугілля, вже уклала договори на поставку 509 тисяч тон російського вугілля за ціною 80 доларів. Це при тому, що вугілля з Кузбасу можна придбати за 30 доларів!

От вам і європейський прем’єр, ось вам і реформатор.. ось вам і РосУкрВугілля Яценюка!

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram