ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Дружба між народами починається зі щирого та відкритого спілкування між людьми

За час перебування Надзвичайного та Повноважного посла Італійської Республіки в Україні Фабріціо Романо в Україні з січня 2012 року по серпень цього відносини між нашими країнами вийшли на якісно новий рівень. Як часто повторює сам Фабріціо Романо, за останні декілька років важливих двосторонніх зустрічей на найвищому рівні між керівництвом України та Італії відбулося більше, аніж за всі роки незалежності нашої країни.

Фото: Надано автором

Як співголова міжпарламентської групи дружби Україна-Італія хочу висловити йому щиру подяку за сприяння у роботі нашій групі, адже саме завдяки його активній участі представники нашої групи мали змогу влітку минулого року відвідати Рим та поспілкуватися з нашими італійськими колегами. А навесні цього ми провели вже офіційний візит у складі великої делегації українських парламентарів. Подібна міжпарламентська співпраця є важливою складовою міждержавних стосунків, адже саме парламенти є основними провайдерами реформ.

На даний час вже напрацьований текст Меморандуму про співпрацю між парламентами України та Італії. Після його підписання Україна стане лише 28 країною, що подібним чином формалізувала відносини між цими державними інституціями і в цьому важливу роль зіграв саме Фабріціо Романо.

Слід відзначити, що в Палаті депутатів Італійської Республіки дещо відмінний від Верховної Ради України формат роботи міжпарламентських груп дружби. Як правило, італійська група дружби складається з 4-5 депутатів, за кожним з яких закріплюється окремий напрям роботи, за який він відповідатиме, і це входитиме до його посадових обов'язків. Саме такий формат був запропонований і нам: група дружби Італія-Україна в Палаті депутатів орієнтовно складатиметься з 5 депутатів. Ще до формального створення цієї групи ми обговорили напрями співпраці, які є актуальними як для України, так і для Італії – це реформа юстиції, децентралізація та боротьба з корупцією.

Для того, аби юридично оформити співпрацю між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італійської Республіки, Меморандум про співпрацю має бути підписаний головами обох парламентів. Орієнтовно це може відбутися під час Європейської конференції голів парламентів, що відбудеться у Страсбурзі (Франція) 15-16 вересня.

Важливо відзначити, що Фабріціо Романо всіляко сприяв організації Групи дружби з Україною в Парламенті Італії, де на сьогодні існує ряд аналогічних груп дружби, що працюють на підставі відповідних меморандумів про співпрацю. Розуміючи, що саме відсутність такого меморандуму гальмує створення групи дружби з Україною, Фабріціо Романо допоміг знайти неформального голову такої італійської групи, що активізувало підготовку тексту майбутнього меморандуму. Тобто Фабріціо Романо не просто співпрацював з групою дружби, а будував фактично «фундамент» такої групи.

Окремо хочу висловити вдячність послу за проведені в червні цього року зустрічі з представниками національного парламенту, які активно працюють в парламентських асамблеях ключових міжнародних організацій таких як ПАРЄ, ПА ОБСЄ та ПА НАТО. Ми також вдячні за участь в заходах, які проводились по лінії парламенту України за участі країн "Великої Сімки. Загалом дякуємо Уряду Італійської Республіки і його представнику на території України Послу Італії Фабріціо Романо за тверду та принципову позицію щодо стримування РФ шляхом підтримки антиросійських санкцій. 

Варто також нагадати, що саме під час каденції Фабріціо Романо при посольстві Італії в Україні був створений «Підприємницький комітет», направлений на допомогу як українським, так і італійським підприємцям. Завдяки цій асоціації кожен український експортер зможе отримати об’єктивний аналіз перспектив свого продукту в Італії та рекомендації спеціалістів стосовно його подальшого просування. Цей проект відкриває перед українським та італійським бізнесом широкі можливості для взаємовигідної співпраці, що особливо важливо з огляду на санкції, що діють по відношенню до Росії та оголошені у відповідь.

Окремої уваги потребує співробітництво між Україною та Італією у сфері культури. Цей напрямок також отримав нового імпульсу, що стало можливим завдяки активній позиції Фабріціо Романо.

Важливими подіями у культурному житті не тільки Києва, а й усієї України стали культурні заходи, організовані італійською стороною в багатьох містах. Одним з найбільших досягнень в культурній площині вважаю встановлення на Володимирській гірці пам’ятника видатному італійському поету та політику Данте Аліг’єрі з нагоди 750-триріччя з дати його народження, до якого була долучена і наша група дружби. Зараз іде підготовка до встановлення вже у Флоренції пам’ятника Тарасу Шевченку. Ескізи до майбутнього монументу розробляв український скульптор Олег Пінчук.

Загалом же, протягом цих років за сприяння Посла Італії Фабріціо Романо та Директора Італійського інституту культури в Україні Франко Баллоні була здійсненна низка масштабних спільних італійсько-українських мистецьких проектів, що стали справжніми подіями в культурному житті наших країн. Серед таких знакових ініціатив треба відзначити спільні українсько-італійські постановки опер «Попелюшка» Дж. Россіні (2014 р.) та «Набукко» Дж. Верді (2016 р.) в Національній опері України; виставка «Врятовані скарби Італії. 17 картин з колекції Музею Кастельвеккіо у Вероні», відкрита за участі Президента України Петра Порошенка в Національному музеї мистецтв ім. Б. та В. Ханенків (2016 р.); розробка програми спільних культурних заходів і надання м. Києву статусу «Спеціального партнера» Європейської столиці культури 2019 р. міста Матера (2016 р.) тощо.

Проведені численні спільні грандіозні проекти в галузі музичного мистецтва, такі як Міжнародний фестиваль «Аве Верді» в Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові, Одесі та Харкові з нагоди 200-річчя від дня народження Дж. Верді (за участі всіх оперних театрів України та Римської опери; 2013 р.) та три фестивалі італійського музичного бароко «Italia Festival Barocco» (арт-директор фестивалю – Нансі Мілезіс Романо, дружина пана Посла; 2014-2016 рр.), а також інші численні яскраві акції за участі італійських та українських митців – концерт визначного композитора сучасності Енніо Морріконе в Національному палаці мистецтв «Україна» та гала-концерти солістів Академії Театру «Ла Скала» (2013 р.), «Гала Італія» (з нагоди Головування Італії у Раді Європейського Союзу 1 липня 2014 р.), «Гала Россіні» (2015 р.). Значною подією в мистецькому просторі столиці України стала також виставка оперних костюмів знаменитих постановок Римської опери, організована в Національній опері України (2013 р.).

Особливу значущість мають здійснені спільні європейські проекти за участі різних країн, як-от Міжнародний мистецьки проект «Ніколи знову / Never Again» до 100-х роковин Першої світової війни (1914–2014) – однієї з найтрагічніших дат світової, європейської та української історії. У рамках цього проекту, ініційованого Посольством Італії й підтриманого МЗС і Міністерством культури України та низкою посольств іноземних країн, інтернаціональний склад солістів, які представляли Україну, Італійську Республіку, Республіку Болгарію, Республіку Польщу та Швейцарську конфедерацію, виконали безсмертний «Реквієм» Дж. Верді. З нагоди відзначення Дня Європи в Україні у травні 2016 р. в Національній опері був проведений яскравий концерт «Гала-Європа», програму якого склали твори класичних і сучасних європейських, італійських і українських композиторів.

Це плідне партнерство зробило надзвичайно великий внесок у духовне зближення наших народів та в інтеграцію українського мистецтва в сучасні загальноєвропейські культурні процеси. Сподіваюсь, з новопризначеним послом вдасться вибудувати такі ж продуктивні та дружні стосунки, які в нас склалися з Фабріціо Романо, адже в його особі я зустрів справжнього друга. Дружба між народами починається зі щирого та відкритого спілкування між людьми.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram