ГоловнаБлогиБлог Ольги Бельковой

Як підтримати ІТ-індустрію в Україні

ІТ така сама індустрія як і інші, але особливість цього ринку складає те, що 80% витрат пов’язані із мобільним ресурсом – людьми. Це і перевага, бо чого-чого, а людей розумних у нас досить, але і недолік, бо людей легше розчарувати і змусити поїхати. ІТ-компанії так само, як і аграрні, хвилює загальний інвестиційний клімат України, але у ІТ бізнесі є значно більша мобільність. Знялися і поїхали у ті країни, де і клімат кращий, і держава визнає значення та потенціал інформаційних технологій.

Фото: Александр Ратушняк

ІТ – це чи не єдина індустрія, яка впродовж кількох років поспіль демонструє загальне зростання на рівні 35-40%. Це пов’язано не тільки із можливостями України, а і з загальною кон'юнктурою світового ринку. Все більше компаній переходять на інформаційні технології, всі більше держав впроваджують їх у публічну сферу. В Україні ж ІТ ринок – це переважно замовлення від найбільших корпорацій, банків та фінансових установ та експорт програмного забезпечення на замовлення західних країн, а електронне врядування – план, але не реальність.

Мене особисто хвилює те, що ІТ розробки сьогодні не є нормою життя саме простого українського громадянина. Я звісно ж радію з того, що росте експорт ІТ послуг, але ще більше раділа би, якби бабця у будь-якому селі могла би отримати інформацію про перерахунок пенсії у вигляді електронного повідомлення. Загальна програма державної підтримки ІТ-індустрії так чи інакше повинна бути сфокусована на певній моделі. Є модель країн, які сфокусовані на аутосорсингу та експорті послуг (Індія, Беларусь, Румунія, Болгарія), а є модель, яка центральною метою передбачає нарощування внутрішнього споживання ІТ послуг. До останніх належать розвинені країни.

Аутсорс, на моє переконання, є дуже важливою перехідною моделлю, яка дозволяє отримати досвід та доступ до передових ІТ-технологій. Але якщо ми не почнемо прямо зараз планувати і переходити на модель збільшення внутрішнього споживання ІТ-продукції, то так і залишимося нерозвинутою державою. Чим же можна підтримати ІТ-ринок:

  1. Уряд зобов'язаний сьогодні подбати про створення якісної армії програмістів, які потрібні і аутсорсу, і всім компаніям та організаціям, які мали би впроваджувати ІТ-новації в Україні. Кадри тут точно вирішуть все! Але кількість не є достатньою, якщо якість не відповідає ринковим вимогам. Студенти-програмісти точно будуть працевлаштовані, а відтак, держава могла би стимулювати підтримку університетів, які їх готують.
  2. Електронне врядування має стати особистою турботою та мрією президента та прем’єр-міністра. Хіба не можна взяти одне міністерство і доручити у строк до 12 місяців всі державні сервіси зробити електронними? Хай би це було Міністерство науки і освіти. Де як не там зосереджена така кількість розумних та прогресивних чиновників і споживачів? Освітяни, студенти, батьки точно можуть ефективно використати ІТ-технології.
  3. Електронні форми ведення бізнесу, надання комерційних та державних сервісів є вимогою часу, але законодавство не завжди встигає прирівняти їх до більш класичних. Тут є робота для законодавчої влади і я закликаю своїх колег подумати більше про «цифрове покращення» у ті дні, коли вони вільні від популістських законопроектів та численних постанов про святкування пам'ятних дат.
  4. ІТ-ринок – це ринок інтелектуальних розробок, а відтак основний захист у такому бізнесі – це захист інтелектуальної власності. До тих пір поки всі державні офіси не будуть платити за ліцензійні продукти та не стануть найбільшим замовником для ІТ-індустрії, наші програмісти будуть змушені працювати на західні компанії. Останні вміють захищати свої права у міжнародних судах, але чи будуть вони ділитися прогресивними наробками з українцями?
  5. Останньою і найважчою суперзадачею є залучення офісів передових світових технологічних компаній для досліджень і технологічного виробництва саме в Україні. Але таким компаніям важлива політична стабільність та прогнозованість, інвестиційний клімат, об'єктивний захист всіх прав у суді. Уряд весь час говорить про покращення, то нехай доведе бодай одній компанії зі світовим іменем, що у нас можна розмістити такий офіс.
Ольга Белькова Ольга Белькова , Народный депутат Украины
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram