ГоловнаБлогиБлог Олега Шинкаренка

Озеро Качине пропонують поміняти на квартири

7 листопада постійна комісія Київміськради з питань екологічної політики не врятувала озеро Качине. 

Минулого разу члени комісії під головуванням її секретаря Олексія Новікова дійшли компромісної згоди, яка би дозволила і зберегти озеро і врахувати інтереси забудовника КП "Житлоінвестбуд-УКБ", який вже вклав у це будівництво значні кошти. Але ця декларація, схоже так і лишилися просто набором гарних слів.

Фото: Надано Олегом Шинкаренком

Засідання комісії 7 листопада розпочалося з виступу директора КП з питань будівництва житлових будинків «Житлоінвестбуд – УКБ» КМДА, яке і веде скандальну забудову на озері, Вячеслава Непопа. Депутат повідомив, що на підготовку цього будівельного майданчика вже було витрачено понад 16 мільйонів гривень коштів. Цим він прозоро натякнув, що ніяких компромісів щодо озера бути просто не може. Він також нагадав, що має всі документи, які дозволяють будівництво на цій ділянці, а також знову показав висновки експертів, згідно з якими жодного озера Качиного не існує. Слова пана Непопа викликали захоплені вигуки та аплодисменти обдурених інвесторів компанії "Еліта-центр", яким “Житлоінвестбуд – УКБ” пообіцяв виділити сотню квартир у новому будинку.

Фото: Надано Олегом Шинкаренком

З боку захисників озера Качиного була зовсім інша реакція. Присутня на комісії юрист Центру стратегічних справ Української гельсінської спілки з прав людини Олена Сапожнікова нагадала, що існує також експертний висновок Інституту водних проблем та меліорації НААН. Цей документ стверджує, що водний об'єкт на Позняках є саме озером і знищення його є злочином. Присутній на комісії головний архітектор Києва сказав, що цей документ є для нього новиною і пообіцяв вивчити його.

Фото: Надано Олегом Шинкаренком

Запрошена на засідання комісії заступниця начальника Київводресурсів з питань управління водними ресурсами. Ніна Коновалова сказала, що водойма, про яку йдеться, є саме озером, хоча на деяких картах воно можливо й відсутнє. Засипання цього озера сміттям може призвести до непередбачуваних наслідків, аж до підтоплення навколишніх будівель.

Заступник голови комісії депутат Ганна Сандалова сказала, що у неї викликає підозру, коли різноманітні інспекції раптом змінюють свою думку щодо озера Качиного на користь забудовника. Своїми словами вона явно натякала на корупційні дії причетних до цих рішень чиновників.

В результаті обговорень більшість депутатів схилилися до рішення, що компроміс має виглядати так: забудовнику КП “Житлоінвестбуд – УКБ” дозволять засипати озеро Качине і побудувати там багатоповерхівки, а він натомість побудує в цьому районі школу, дитячий садочок і виконає роботи з благоустрою сусіднього озера Жандарка. Ця пропозиція викликала справжню зливу обурення присутніх екологічних активістів. Скандал призвів до того, що частина депутатів, членів комісії залишила приміщення, і для потрібного голосування не вистачило кворуму.

8 листопада громадський активіст і захисник озера Качиного Сергій Куценко завітав на прийом до секретаря Київміськради Володимира Прокопіва. Сергій Куценко наводив численні аргументи на захист озера Качиного, але чиновник не захотів до них дослухатися, оскільки, на його думку, існування цього озера не зазначено у жодних офіційно визнаних документах.

“На мою думку, ми спостерігаємо за новою тактикою депутатів-прихильників Вячеслава Непопа, - прокоментувала фінал засідання адвокат Олена Сапожнікова, - вони явно відмовилися від розумного компромісного рішення, запропонованого минулого разу, і тепер збираються продавлювати виключно рішення, вигідне КП “Житлоінвестбуд – УКБ”. Для цього вони будуть збиратися і обговорювати проблему скільки завгодно довго до того моменту, коли нарешті не буде виписане рішення, що задовольняє саме забудовників. Це фарс, в який забудовником за допомогою окремих депутатів Київської міської ради свідомо втягнуто жителів Києва та озеро.

Олег Шинкаренко Олег Шинкаренко , Журналіст Української гельсінської спілки з прав людини
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram