​Озеро Качине перетворять на еко-парк

Захисники озера Качине на Позняках підписали меморандум про співпрацю з Гельсінською спілкою, Автомайданом та депутатом Київради. Координаційна рада планує зберегти озеро та облаштувати навколо водойми еко-парк.

Фото: Олег Шинкаренко

Будівництво багатоповерхівки на озері Качине триває, а забудовник не припиняє спроби ліквідувати громадський опір екологічних активістів. 15 липня відбудеться чергове засідання Дарницького райсуду, де генпідрядник ТОВ “БК” Азур Груп” збирається відсудити у місцевих мешканців близько 200 тисяч гривень за те, що вони перешкоджали засипанню озера Качине сміттям.

Щоб знайти вихід, 5 липня біля озера зібралися громадські активісти та правозахисники. Голова громадської організації «Озеро Качине» Сергій Куценко разом зі своїми однодумцями зібрав близько 700 підписів місцевих мешканців, аби започаткувати місцеву ініціативу. В результаті з'явився Меморандум про співпрацю щодо збереження озера Качине. Меморандум підтримали Сергій Куценко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко, голова ВО «Автомайдан» Олексій Гриценко та депутат Київської міської ради Олексій Новіков.

Голосування за меморандум
Фото: Олег Шинкаренко
Голосування за меморандум

У Меморандумі, зокрема, повідомляється: “у зв’язку з тим, що представники Київської влади не реагують на чисельні звернення жителів Києва щодо необхідності збереження озера Качине в Дарницькому районі міста Києва..., ми, що нижче підписалися, вирішили об’єднати наші зусилля та створити Координаційну раду щодо збереження озера Качине та облаштування навколо нього ландшафтного еко- етно- парку у Дарницькому районі міста Києва (на перетині вулиць Здолбунівської та Петра Григоренка).

Ми не лише визначили існування проблем та мовчки живемо з ними, а намагаємось спільними зусиллями знаходити шляхи їх вирішення.

Незважаючи на різні політичні погляди, релігійні та інші уподобання усіх нас об’єднує лише одне – збереження природи Києва, забезпечення дотримання прав та свобод людини.

Меморандум є відкритим до приєднання інших організації, громадських та політичних діячів, науковців, студентів та просто небайдужих до збереження природи Києва”.

“Озброєні цим документом, ми прискоримо бюрократичні процеси у владі, - сказав Сергій Куценко, - ми хочемо отримати містобудівні умови для проведення незалежної громадської екологічної експертизи 16 об’єктів навколо озера Качиного. У тому числі вся документація, яку забудовник КП “Житлоінвестбуд-УКБ” подавало в інститут, що визнав озеро Качине не природною водоймою”. 

Сергій Куценко
Фото: Олег Шинкаренко
Сергій Куценко

Підготувати необхідні документи активістам допоможе Українська Гельсінська спілка з прав людини. Раніше УГСПЛ консультувала потерпілих захисників озера, яких побили «тітушки», але нещодавно правозахисники вирішили підключитися і до боротьби проти екологічних порушень. “Експертиза, надана забудовником, викликала у нас сумнів, - сказала адвокат, юрист-аналітик Центру стратегічних справ УГСПЛ Олена Сапожнікова, - Ми також побачили, що дозвіл на будівництво був наданий на підставі документів, на яких озеро приховали. Тому ми звернулися до Інституту водних питань та меліорації і 21 червня отримали висновок, що ця водойма є озером, і будівництво тут неможливе”. Гельсінська спілка разом із місцевими активістами та представниками міськради збирається ініціювати екологічну експертизу озера Качиного.

Олег Шинкаренко Олег Шинкаренко , Журналіст Української гельсінської спілки з прав людини
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram