ГоловнаБлоги

5 засідань на місяць

Суха статистика каже – це скликання Верховної Ради ухвалило більше законопроектів, ніж минуле. Проте це зовсім не означає, що з точки зору якості організації роботи ми далеко просунулися.

Фото: dyvys.in

Практично всі законопроекти розглядаються за скороченою процедурою, обговорення важливих для країни законодавчих змін не відбувається. Після такого «експрес-розгляду» депутати та експерти знаходять в ухвалених законах численні помилки та свідомі корупційні пастки, які потрібно виправляти новими законопроектами.

Чим займається Верховна Рада по понеділках? Лише проводить Погоджувальні ради, на яких лідери фракцій та керівники комітетів паряться на камеру замість того, щоб просто напередодні електронною поштою скинути свої пропозиції. Не секрет, що Рада ефективно працює лише 2 дні на тиждень – вівторок та четвер. Це всього 4-5 (!) засідань на місяць, адже існують ще й не пленарні тижні.

Завдяки цьому завжди існує велика черга законопроектів, готових для розгляду, але на які просто не вистачає часу. Це дає можливість керівництву Верховної Ради жонглювати законопроектами, ставити на розгляд одні, часто не важливі, та нехтувати іншими з метою захисту чиїхось інтересів.

Зокрема, жертвами такого технічного маніпулювання стали фундаментальні антикорупційні земельні законопроекти – 1159, який передає громадам право розпоряджатися землями за межами населених пунктів, та 2279, який впроваджує систему обов’язкових прозорих земельних аукціонів. Попри неодноразові наполягання голови комітету, лідерів фракцій та груп та мої особисті заклики з парламентської трибуни, до голосування цих законопроектів у залі так і не дійшло, навіть в першому читанні.

Тому, на жаль, я не можу розділити оптимізм Володимира Борисовича Гройсмана щодо блискучих результатів парламенту восьмого скликання.

Олег Кулініч Олег Кулініч , депутат Верховної Ради, група "Відродження"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram