Закон про аліменти або як спрацювала жіноча адвокація

Зараз, тема захисту прав жінок актуальна у всьому світі. Цього разу Україна опинилась у тренді – за ініціативою Мінюсту, активно проходить кампанія «Я МАЮ ПРАВО!», у рамках якої, відбувається, окрім інших тем – адвокація прав жінок та дітей в Україні. Проводяться акції «Зупини насильство проти жінок та дівчат» та «Чужих дітей не буває». Компанія отримала підтримку серед жіночих громадських організацій та відомих жінок, у тому числі, політиків. І це принесло результати, адже, буквально днями, Верховна Рада ухвалила закон «Про посилення відповідальності неплатників аліментів». Відтепер батьки, що не сплачують аліменти протягом 6 місяців позбавляються права виїзду за кордон до ліквідації заборгованості, права не надавати згоду на виїзд дитини за кордон та права керувати автомобілем, використовувати зброю й полювати. Їм будуть призначатися 2 місяці суспільно корисних робіт, оплата за які піде на погашення боргу зі сплати аліментів. Буде ліквідовано будь-які сплати під час подачі заяв у цій сфері до суду.

Можна сказати, що це приклад успішної адвокаційної компанії, яка принесе користь суспільству. Це гарний крок, з погляду, наближення нашої країни до світової практики в цьому питанні. Рівень захищеності жінок і дітей у країні є важливим маркером прогресивності суспільства. Від тепер, хоча б у рішенні цієї, конкретної проблеми, ми встали в одному ряду з Великобританією, Німеччиною, Австрією, Францією, Швейцарією, Сполученими Штатами та Канадою. Звичайно, за умови, що закон буде виконуватися на практиці. Перелічені країни є одними з найуспішніших у розв’язанні проблеми стягнення аліментів.

 

У світі є різноманіття покарань для боржників які відмовляються забезпечувати власних дітей. Наприклад, в Австрії, Франції та Швейцарії розірвання шлюбу можливе лише під час оформлення угоди про сплату аліментів, а в Італії, без такої угоди, не можна укласти новий шлюб. У США та Канаді в боржників забирають посвідчення водія, а Британії взагалі можуть присудити домашній арешт. Злісний неплатників карають величезними штрафами (як у Швейцарії) або позбавленням волі на термін від місяця до пари років (як в Австрії). Від тепер і Україна не відставатиме в цьому напрямі.

Отож, ми побачили позитивну адвокацію – коли, завдяки активним публічним діям стейкхолдерів, через Раду був проведений не черговий закон, який вкотре, захищає інтереси фінансово-промислових груп; а закон, що націлений на головних заказників – громадян України.

Катерина Одарченко Катерина Одарченко , Голова політичної партії «Національна платформа»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram