ГоловнаБлогиБлог Олександра Аронця

Тягнибок буде Президентом!

Кілька тижнів тому я вже писав про хибність тверджень деяких псевдо фахівців про те, що Янукович переможе Тягнибока в 2 турі президентських виборів. Тоді я казав, що твердити, не опираючись хоча б на якусь соціологію, не можна.

Фото: Макс Левин

А кілька днів тому, думку пані Бекешкіної про те, що тільки Тягнибок програє в Януковича, підтримав журналіст Сергій Лещенко, також не маючи якогось логічного обгрунтування, а лише опираючись на свою суб'єктивну думку, яка, ймовірно, базується на його виборі у парі Янукович/Тягнибок.

Проте, наче на моє замовлення, Соціологічна група "Рейтинг" провела соцопитування, яке показало неочікуваний для Лещенка та Бекешкіної результат. На сьогоднішній день Олег Тягнибок перемагає в 2 турі Януковича, набираючи 26,6% проти 25,4 Януковича.

І нехай дехто скаже, що відрив у межах статистичної похибки. Але ж, ще перед парламентськими виборами, та ж Бекешкіна прогнозувала, що "Свобода" взагалі не подолає бар'єр 5%. Однаковісінька ситуація і тут. Якщо Тягнибока, чи Яценюка, чи Кличка, чи Юлію Тимошенко публічно підтримають усі опозиційні сили, якщо журналісти, громадськість будуть розвивати тезу про те, що в Януковича переможе будь-хто з опозиції, а не навпаки, що хтось переможе, а хтось точно ні, в такому випадку об'єднаний опозиціонер переможе. Тому дуже прошу всіх свідомих людей не поширювати хибні твердження, які ну ніяк не сприятимуть перемозі над Януковичем.

Если сегодня провести социологические исследования, не уверен, что рейтинг Януковича окажется выше моего… Если во второй тур пройду я, то выиграю, даже не сомневайтесь

— Олег Тягнибок

Однак, якщо у "Свободи" та Тягнибока дуже позитивна та стрімка тенденція зросту симпатій, як показали вибори, то про Януковича такого не скажеш. Так, як він ґвалтує Україну, не зміг жоден Президент України! Тому з кожним роком його рейтинг стрімко падає. Є взагалі велика ймовірність того, що ніякого Януковича в 2 турі не буде! Це має стати метою опозиції, на мій погляд.

Ну і останнє. Багато хто каже, що треба визначати єдиного кандидата в 1 турі. З однієї сторони це слушна думка. Та з іншої, слід враховувати приховані загрози. Однією з таких загроз є повторення ситуації 2004 року з Віктором Ющенком. Тоді він чудом вижив. Тож уявімо ситуацію, коли опозиція погоджується на єдиного кандидата Х, який до кінця виборів не доживає. Янукович перемагає. З іншої сторони скажімо троє, справді опозиційних кандидатів, це опозиційні члени виборчих комісій. І це на мій погляд основне - захист результату виборів.

В будь-якому випадку, ситуація до виборів може ще змінитися, тому передчасних висновків робити не слід.

Олександр Аронець Олександр Аронець , Політичний експерт ГО «Всеукраїнска Люстрація»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram