Пункт призначення №15. Запоріжжя, Запорізька область

Особисто для мене Запоріжжя почалося ще на Бирючому острові, куди приїхали мої прекрасні запорізькі подружки. Повіяло теплом і гостинністю ― з міста, де я досі ніколи не була. Ну й почалося.

Фото: Знайдено в Україні

На шляху в Запоріжжя наш Андрій зателефонував своєму другові Руслану, а потім оголосив: «Дівчата, невдовзі ми будемо пливти на яхті навколо Хортиці». І нас з Іванкою заштормило. Адже вся подорож півднем і південним сходом України ― це повсюдна вода: то дніпровська, то азовська, то деснянська, то дунайська.

Руслан називає себе «старим моряком», хоча, насправді, він молодий, повний сил і любить свій край всім серцем. На таких як він і тримається Україна: менше слів, більше справ. Ми вмостилися на Руслановій яхті і вирушили у захопливу екскурсію навколо острова Хортиця. А попереду нас чекав Таволжанський острів і знаменитий острів Перун!

Хочете про це поговорити? Тоді починаємо.

Фото: Знайдено в Україні

Місцезнаходження і дорога

Запоріжжя розташоване на Дніпрі, його історичне і культурне серце, звичайно ж, Хортиця. Але, розповідаючи про Хортицю, ми не відкриємо для вас Україну. Тому після водної прогулянки ми сіли в наш наземний корабель і вирушили за 23 кілометри від центру Запоріжжя ― вивчати Таволжанський острів.

Найближчий населений пункт до нього ― село Дніпровка.

Від Кирилівки до Запоріжжя ― 190 км гарною дорогою.

Від Запоріжжя до Дніпровки ― все як завжди, приємного здивування не буде.

Оцінка ― 7.

Фото: Знайдено в Україні

Характеристика місця по суті питання

Таволжанський острів розташований у верхньому б’єфі Дніпра, який разом із мальовничими берегами і зеленими острівцями утворює затишну заводь. Посеред заводі сам Таволжанський острів, зелений і вабливий, а за пару сотень метрів від нього ― зірка українського дайвінгу, острів Перун.

Перун ― затоплена земля, яка піднімається над водою лише на пару метрів, але дайвери розповідають, які красиві гранітні скелі і печери ховає він у своїй підводній частині. Перун входить до складу Дніпровських порогів і його походження овіяне безліччю історій і легенд. Одна з них розповідає, що, коли на острові жили запорізькі козаки і ріс густий дикий ліс, хтось із запоріжців закопав у цьому лісі скриню з золотом. Місцеві розповіли нам, що бували випадки, коли скриню намагалися знайти ― але поки Перун не віддає :)

На Таволжанський острів дістатися можна тільки на човні, іноді приїздять туристи і живуть у наметах прямо на острові ― рибалять і купаються на заході сонця.

Фото: Знайдено в Україні

Оцінка ― 7.

Інфраструктура

І Перун, і Таволжанський острів ― це дикі варіанти відпочинку, хоча в навколишніх селах ми спостерігали переважно заможні будинки. Варіантів проживання безпосередньо біля островів немає, але магазини в найближчих селах цілком здатні вирішити ваші проблеми з вечерею.

З інфраструктури помітили «комплекс для відпочинку» у вигляді двох лавок і стола на березі. Там само, закріплена двома каменями, красувалася табличка: «Дякуємо за відпочинок!!!».

Оцінка ― 3.

Проживання

Намети. Особливо, якщо ви їдете з дайверською метою. Місцевість гарна, зелена, питну воду можна купувати або брати у місцевих мешканців. Поруч ― ліс. Для намету обирай будь-яке місце: туристів тут небагато.

Фото: Знайдено в Україні

Але Запорізька область заслуговую більш детального вивчення, тому робіть, як ми Ми зупинилися в готелі «Театральний» у самому центрі міста ― дуже приємний європейський чистенький готель з усім необхідним функціоналом. І вже звідти вирушали у наші довгі водні прогулянки навколо Хортиці і вилазки на обласні острови.

Оцінка ― 7.

Харчування

На березі Дніпра, навколо Таволжанського острова, розташовані мінімум три села, в кожному з яких є свій магазинчик, а місцеві бабульки з радістю продадуть вам десяток яєць або овочі з фруктами.

Але якщо збираєтеся жити прямо на острові, запасайтеся їжею і ловіть рибку.

Фото: Знайдено в Україні

Наш раціон складався зі сніданків у «Театральному» ― повноцінних і продуманих навіть для таких вегетаріанок, як Іванка. А поруч із готелем знаходиться знаковий для запоріжців заклад ― кафе «Таверна». Смачно, сучасно, неймовірно недорого, затишно ― ну не можемо не похвалити.

Оцінка ― 7.

Розваги

У Запоріжжі вашою головною і найдовшою розвагою стане Хортиця ― ми можемо тільки порадити обов’язково побачити її з боку Дніпра. Це довго (близько 4-х годин), але незабутньо. Особливо, коли пропливаєш під розкішними індустріальними мостами, тут і там пофарбованими у жовто-блакитний колір ― причому в місцях, де неможливо припустити наявність вільного доступу з пензлем.

Фото: Знайдено в Україні

Вечірні вогні, чисельні буйки, які підморгують зеленими вогниками ― все це варто розібрати на відтінки емоцій і зберігати в собі, і нести людям.

На Таволжанському острові серед розваг ― купання, засмагання і риболовля ― за цим сюди і їдуть. Це якщо не враховувати вузькоспеціалізованих дайверських тусовок на острові Перун, де пірнають на глибину до 40 метрів.

Оцінка ― 7.

Можливість відпочинку з дітьми

Діти люблять жити у наметах і смажити рибу на вогні. Ще більше їм подобається купатися у теплій чистій річці. Але це місце не для малюків. З дітками від 6 років ― ок.

Оцінка ― 6.

Чистота

Як і в усіх місцях, не розпещених великим туристичним потоком, на Таволжанському острові чисто. І біля нього чисто.

Фото: Знайдено в Україні

Запоріжжя не справляє враження стерильного міста, але це і неможливо. Враження позитивне, тож сміливо ставимо 8.

Wi-Fi і мобільний зв’язок

На островах вайфая немає взагалі, мобільний зв’язок працює нормально. Мобільного інтернету вистачає хіба що для посту у фейсбуці, але без картинок.

Оцінка ― 3.

Безпека

Якщо не враховувати того факту, що до села Дніпровка повертаєш з Донецької траси, то ми не помітили тут нічого підозрілого або ж небезпечного.

Але води Дніпра в тих місцях доволі глибокі, якщо замислитися про дикий відпочинок з маленькими дітьми, тому ― 6.

Фото: Знайдено в Україні

Сповнений глибокого змісту висновок

Запоріжжя варте того, щоб побувати там хоча б раз. Там живуть доброзичливі люди і там є Хортиця. Не бував на Хортиці ― не знаєш України, люблять повторювати місцеві. Таволжанський острів і легендарний Перун ― прикмети краю. Між тим, не всі наші запорізькі друзі чули про них.

Замок Попова, Скифський стан, Кам’яна могила ― подивіться, як мінімум, це. Наприклад, замок Попова ― одна з найкрасивіших історичних пам’яток України.

Майже завжди твоя подорож залежить від людей і їх ставлення до тебе, а не від краси пейзажів. Всього, що є гарного у Запорізькій області, ми фізично не встигли побачити, тож діліться з нами тим, що побачили особисто ви.

Фото: Знайдено в Україні

Проект "Знайдено в Україні" Проект "Знайдено в Україні" , У пошуках місць для відпочинку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram