ГоловнаБлогиБлог Дмитра Крикуна

Всі будемо говорити українською

Хочу висунути одну гіпотезу щодо майбутнього української мови. Одразу, мабуть, варто перепросити вразливих. Скоріше, пояснити – не йдеться про поділ, про нерівність.

Отже. Думаю, що в історично осяжному майбутньому розвиток української мови буде відбуватися не по лінії "Схід - Захід". Розлом пройде між елітами (різними, не тими, які зараз себе іменують такими) та пересічними людьми. Ще раз – слово «еліти» я вживаю тут не в ресторанно-світськохронічному сенсі.

Еліти різної географічної локалізації (і Київ тут вже у першу чергу, реально вже зараз) усвідомлено оберуть українську. Як мову своєї майбутньої країни, країни, якій вони служать. І українську мову - як ознаку своєї вищості, інакшості.

Звичайні, посполиті ж - під впливом, у першу чергу, телебачення будуть далі русифікуватися. Цей процесс теж стає дедалі помітнішим – особливо на Заході країни та в селі.

Це триватиме якийсь час. Термін у 20 років я вважаю цілком досяжним.

Бо, наприклад, купа знайомого мені народу говорять російською в житті, а ведуть Фейсбук - українською!!! І жодного, жодного разу - не навпаки!!! :)

Отже, 20 років мовної самоідентифікації - а потім все стане нормально. Усі говоритимуть українською. Різною українською.

Дмитро Крикун Дмитро Крикун , Співкоординатор руху "Ми - європейці"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram