ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля

Замість дешевого газу – отруєна вода

За політичними баталіями в Україні залишилась майже непомітною для суспільства масштабна екологічна загроза. Державні чиновники дають дозвіл на забруднення водойм і ґрунтів небезпечними хімічними речовинами, підписуючи угоди про видобуток сланцевого газу.

Фото: www.strefabiznesu.dziennikwschodni.pl

Річ у тім, що технологія видобутку сланцевого газу полягає у закачуванні у свердловину розчину води, піску і хімічних речовин. Цей розчин створює високий тиск, внаслідок чого газ вивільняється і його видобувають. А що далі відбувається з цією токсичною рідиною, яку закачували у свердловини? Вона залишається у свердловині, потрапляє у ґрунтові води, отруюючи їх. Як наслідок токсичні сполуки дістануться колодязів, артезіанських свердловин, озер та річок. Вода у них стане непридатною для використання. Вона буде отруєна. Частина території України залишиться без питної води. І заради чого? Заради швидкого збагачення транснаціональних нафтових компаній та керівників мало відомих вітчизняних структур, які виступають партнерами цього проекту. Зрештою міжнародним корпораціям в цілому абсолютно байдуже до того, що станеться з довкіллям в Україні та зі здоров’ям українців.

Натомість український уряд, як ніхто, має перейматися цими проблемами. Та чомусь не склалося… Кабінет міністрів схвалив підписання угоди із компанією Shell щодо видобутку сланцевого газу на Юзівській площі на територіях Харківської та Донецької областей. Особливого цинізму додає ситуації те, що угоду підписує міністр енергетики та вугільної промисловості Е. Ставицький, який донедавна очолював міністерство екології, і мав би знати усю небезпеку цього проекту для довкілля.

Разом з тим, державні чиновники, прикриваючись обіцянками дешевого газу, закладають в Україні бомбу уповільненої дії. Їх цікавлять лише економічні інтереси, напряму пов’язані з визискуванням природних ресурсів. А якою ціною? Ціна занадто висока – сотні тисяч людей, на здоров’ї яких залишить свій негативний слід забруднена токсичними речовинами вода. До того ж, видобуток сланцевого газу за такою технологією може призвести навіть до землетрусів.

По имеющейся геологической информации, продуктивные газоносные пласты в пределах Юзовской площади сформированы уплотненными песчаниками, а не сланцевыми породами

— Михаил Грецкий, главный инженер по бурению компании Shell

Небезпека цієї технології видобутку сланцевого газу відома у Європі. Тому країни Європейського Союзу не поспішають давати дозвіл на ці роботи. Наприклад, Болгарія та Франція взагалі заборонили видобуток сланцевого газу на своїй території.

В той же час Україна швидкими темпами рухається до цієї прірви. Замість обіцяного дешевого газу ми отримаємо забруднені токсичними речовинами води і ґрунти.

Компанія Shell, видобуваючи сланцевий газ, буде отруювати наші водойми і ставити під загрозу здоров’я українців, та ще й за наші гроші. Адже чимало українців користуються автозаправками цієї компанії, даючи їй можливість отримувати прибутки. Фактично ми фінансуємо тих, хто руйнує наше майбутнє. За кошти українських автомобілістів Shell буде отруювати українські річки та артезіанські свердловини. Купуючи пальне цієї компанії, кожен водій, сам того не бажаючи, фінансує знищення свого ж майбутнього, ставить під загрозу здоров’я своїх дітей.

Шановні автомобілісти, будьте уважними, не ризикуйте здоров’ям своїх дітей, не допомагайте тим, хто руйнує наше майбутнє.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram