ГоловнаСвіт

Затримані в Угорщині "терористи" виявилися колекціонерами

Угорським "чорним копачам" загрожує термін за незаконне зберігання зброї

Затримані в Угорщині імовірні терористи виявилися колекціонерами. Дії угорського антитерористичного підрозділу спровокували скандал.

Про це повідомляє euronews.

Близько тижня тому під Будапештом затримали чотирьох молодиків - вони їхали в автомобілі, напханому, як тоді повідомлялося, зброєю і боєприпасами. Пізніше вдома в одного з них знайшли цілу лабораторію, призначену, як припустили спецпризначенці, для виробництва вибухівки. Однак незабаром з'ясувалося, що затримані є так званими "чорними копачами", які шукають і відновлюють зброю часів Другої світової війни. У момент затримання вони поверталися з "трофеями", здобутими на місці великої танкової битви.

Численні хімікати, знайдені в лабораторії, призначено для очищення зброї, яка пролежала десятки років у землі, від бруду та іржі. А "міжнародні зв'язки" підозрюваних виявилися зв'язками з колегами по хобі з сусідньої Словаччини.

В Угорщині затримали 20 митників за контрабанду з України

У результаті суд зняв з затриманих звинувачення в тероризмі.

"Після терактів у Парижі людей не можна тримати в напрузі і непевності. Залякування, спекуляції на тему тероризму і терористів абсолютно неприпустимі", - заявив Солт Молнар, голова угорського парламентського комітету з безпеки.

Тим не менше, тепер "чорним копачам" загрожує термін за незаконне зберігання зброї: багато зразків часів війни було відновлено до цілком боєздатного стану.

Нагадаємо, увечері в п'ятницю, 13 листопада сталася серія терактів у Парижі. Терористи влаштували кілька вибухів, у тому числі біля стадіону Stade de France, і розстріляли заручників у концертному залі Bataclan. Загинуло 130 осіб. Понад 300 людей отримали поранення. Після терактів кілька європейських країн суттєво посилили заходи безпеки через побоювання терористичної загрози.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram