ГоловнаПолітика

Чубаров розповів про формат роботи Меджлісу після його заборони в Криму

"Тепер місцеві, селищні Меджліси в Криму будуть більше нагадувати адміністративні групи".

Чубаров розповів про формат роботи Меджлісу після його заборони в Криму
Фото: Сергей Нужненко

У зв'язку із забороною діяльності Меджлісу в Криму всі рішення буде приймати уповноважена рада, яка складається з дев'яти членів на материковій Україні.

Про це сказав глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у ексклюзивному коментарі LB.ua.

"Таке рішення Верховного суду Росії було очікуваним. Ми говорили, що вони просто проштампують незаконні рішення незаконних судів окупаційного Криму. Ми були готові, і тому, ще в квітні повним кворумом Меджлісу було прийнято рішення про діяльність у надзвичайному режимі. Ми створили особливу раду у складі Меджлісу, яка складається з членів, що перебувають на материковій Україні. Включаючи лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва - це дев'ять осіб, яким рішенням Меджлісу надані повноваження щодо організації діяльності Меджлісу. Вони будуть визначати основні заходи, а місцеві Меджліси доводити це до активістів кримськотатарського руху в Криму ", - розповів він.

Меджліс буде продовжувати свою діяльність, тільки на документах не будуть стояти підписи членів, які перебувають в Криму, їхні імена не будуть озвучувати. Безпека людей буде для Меджлісу на першому плані, заявив Чубаров.

"Не виключаємо, що окупанти будуть час від часу викликати членів Меджлісу і допитувати їх щодо причетності до органу. Зрозуміло, що кримські татари не можуть тепер публічно говорити, що вони є членами Меджлісу. Тепер діяльність місцевих, селищних Меджлісів буде скоріше нагадувати форму діяльності адміністративних груп. Але ніхто не змусить нас відмовитися від боротьби, просто люди не будуть її оформляти у рішення місцевого Меджлісу", - додає він.

За словами Чубарова, заборона Меджлісу - ще один аргумент проти Росії на міжнародній арені.

"Україна повинна використовувати заборону діяльності Меджлісу проти Росії. Разом з аргументами про незаконність виборів на окупованих територіях, оснащення бойовиків з РФ, посилювати санкції проти Росії, і зупинити дискримінацію кримських татар", - заявив він.

Нагадаємо, сьогодні Верховний суд Росії підтвердив рішення кримського суду про визнання Меджлісу екстремістською організацією і заборону її діяльності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram