ГоловнаПолітика

Юркомпанія Arzinger на користь Клюєвих завдала шкоди Україні на 2 млрд гривень

"Зелений тариф" був знижений на 50% тільки в травні цього року, до цього українці розраховувалися з Клюєвим за надвисоким тарифом.

Юркомпанія Arzinger на користь Клюєвих завдала шкоди Україні на 2 млрд гривень
Братья Клюевы
Фото: korrespondent.net

Україна за рік втратила близько 2 млрд. грн. на "зелених тарифах" Клюєва, завдяки лобістам юридичної фірми Arzinger.

Про це заявила народний депутат Тетяна Чорновол, повідомляє Цензор.НЕТ.

"Сонячні електростанції - бізнес Клюєва, потужно тягнули гроші з бюджету і державних банків. Потім Клюєв переключився на кишені споживачів. Висмоктування відбувалося за рахунок аномально високого "зеленого" тарифу для сонячної генерації. Тобто виробникам альтернативної енергетики йде доплата за рахунок підвищення тарифу для кожного кінцевого споживача електроенергії. В Україні ця доплата для великих сонячних електростанцій (виключно бізнес Клюєва) була узаконена в розмірі, який у 2-4 рази перевищує відповідний "зелений тариф" в країнах Заходу, котрі плекають альтернативну енергетику", - зазначила Чорновол.

"Дивно інше - цей тариф знижений до європейського рівня (на 50%) був тільки в травні цього року і терміном лише до 2017 року. Тобто понад рік після Майдану з Клюєвим українці розраховувалися за надвисоким тарифом. А оскільки того року шалено стрибнув курс валют, а "зелений тариф" прив'язаний до євро, сонячний "пилосос" Клюєва висмоктав з кишень громадян шалені кошти. Для цього в інтересах Клюєва в Україні працювала ціла армія лобістів. Адже Клюєву потрібно було компенсувати втрату доходів у Криму, де після анексії йому відмовилися платити "драконівський" "зелений тариф", - додала нардеп.

За її словами, "за рік ціна питання склала 2 млрд гривень". Причому йдеться про платіжки, які приходять простим людям.

"Розробкою, імплементацією і обґрунтуванням драконівських "зелених тарифів" для Клюєва займалася юридична фірма "Арцингер", і "Європейсько-українське енергетичне агентство" створене тим самим "Арцингер" для маніпуляцій в інформаційному просторі", - підкреслила Чорновол.

"На жаль, лобісти Клюєва свого досягли, і обрізати тарифи Клюєву стало ще важче. У травні, коли юрист "Арцингера" Антон Янчук став заступником міністра юстиції Павла Петренка, армія лобістів інтересів Клюєва неймовірно посилилася. Адже до них додався... державний Мін'юст", - резюмувала нардеп.

Нагадаємо, у червні Верховна Рада встановила єдину формулу розрахунку "зеленого" тарифу для всіх видів альтернативних джерел енергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram