ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада знизила "зелений" тариф для сонячних електростанцій

Депутати прийняли "антиклюєвський" законопроект

Рада знизила "зелений" тариф для сонячних електростанцій

Верховна Рада встановила єдину формулу розрахунку "зеленого" тарифу для всіх видів альтернативних джерел енергії. Його встановлюють на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги станом на січень 2009 року, помноженого на коефіцієнт для відповідного виду енергії.

За ухвалення відповідного законопроекту №2010-д в цілому проголосували 273 депутати при мінімально необхідних 226.

Згідно із законом також скасовується правило "місцевої складової". Замість нього вводиться стимулюючий коефіцієнт, що застосовується до "зеленого тарифу" при використанні вітчизняного обладнання, у розмірі 5% (локалізація 30%) або 10% (локалізація 50%).

Також документ передбачає скасування пільги при приєднанні об'єктів електроенергетики, що здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел енергії, до об'єднаної енергосистеми.

Як наголошується на сайті Ради, прийняті зміни спрямовані на те, щоб наблизити рівні "зеленого" тарифу до середньосвітового рівня і скасувати надмірне стимулювання сонячних електростанцій і недостатнє - для біоенергетики та гіотермальної енергетики.

Нагадаємо, найбільшим гравцем на ринку сонячної енергетики в Україні є австрійська компанія Activ Solar, яка побудувала 11 СЕС в Україні. Activ Solar вважається компанією Клюєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram