ГоловнаПолітика

Порошенко ініціює скасування закону про особливий статус Донбасу

У вівторок, 4 листопада, збереться засідання РНБО

Порошенко ініціює скасування закону про особливий статус Донбасу
Фото: Вадим Крутивус

Президент України Петро Порошенко ініціює засідання РНБО 4 листопада, на якому має намір запропонувати на розгляд питання скасування закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у зверненні Президента до українського народу, розміщеному на сайті Глави держави.

"Одне з питань, яке я винесу на розгляд РНБО, - це скасування закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", - мовиться у зверненні.

За словами Президента, свого часу цей закон виконав надзвичайно важливу роль у зупинці зовнішньої інтервенції, а також щирості намірів України щодо деескалації ситуації на Донбасі.

"Ми продемонстрували мешканцям Донецької і Луганської областей і зовнішньому світові щире прагнення Києва до політичного врегулювання. Таку можливість бойовики відкинули. Проведення псевдовиборів торпедувало закон і різко загострило ситуацію на Донбасі. Ті широкі повноваження, які передбачав закон, ми готові надавати лише легітимно обраним органам місцевого самоврядування. А не бандитам, які самі себе вінчають на царство", - підкреслив Порошенко.

Разом з тим, Президент підкреслив, що децентралізація залишається ключовим елементом політичного регулювання на Донбасі.

"Ми готові будемо ухвалити новий закон - при поверненні всіх сторін до виконання Мінського протоколу. У разі припинення вогню, створення буферної зони, встановлення контролю за кордоном. І зрозумілих кроків, які б означали задній хід бойовиків у питанні про так звані "вибори" 2 листопада", - йдеться у зверненні Президента.

За словами Порошенка, новий закон передбачатиме чіткі межі районів з особливим порядком місцевого самоврядування у чіткій відповідності з Мінськими домовленостями.

"І бюджетну децентралізацію, яка зніме подразливе питання, хто ж кого годує. Вона дозволить цим районам самим на основі власних ресурсів відповідати за своє фінансування. Кожному – по труду", - підкреслив Порошенко.

Нагадаємо, 6 вересня Верховна Рада встановила особливий статус для деяких районів Донецької та Луганської областей терміном на 3 роки. Закон набув чинності 18 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram