ГоловнаПолітика

Проти комуністів порушили понад 300 кримінальних справ

У суд скерували підтвердження, що члени КПУ допомагають бойовикам

Проти комуністів порушили понад 300 кримінальних справ
Фото: Макс Левин

Генпрокуратура та Служба безпеки України відкрили 308 кримінальних проваджень проти членів Компартії України за підтримку анексії Криму та створення так званих Луганської й Донецької "народних республік".

Про це сьогодні після судового засідання у справі про заборону КПУ заявила представник позивача в Окружному адмінсуді Києва, голова Держреєстру Ганна Онищенко, повідомляє УНІАН.

"На цей момент порушено 308 кримінальних проваджень за злочинами, які вчинили окремі члени Комуністичної партії України. Крім того, є незаперечні докази того, що і керівник партії, і інші члени - були нерідкі випадки - підтримували анексію Криму, підтримували створення так званих "ЛНР" і "ДНР". Ці всі докази будуть належно досліджені в суді. Я сподіваюся, суд дасть їм гідну, правильну оцінку", - наголосила Онищенко.

Заступник міністра юстиції Ігор Алексєєв підкреслив, що до суду скеровано неспростовні докази того, що представники КПУ вчиняли дії на підтримку сепаратистського руху в східних регіонах.

"До суду подано матеріали, які підтверджують, що окремі лідери КПУ надавали допомогу, в тому числі і матеріальну, озброєним угрупованням. Надано інформацію про те, що окремі представники КПУ паплюжили національні символи, демонстративно висловлювали негативну оцінку діям наших військовослужбовців на території сходу України. Такі докази подано до суду", - сказав він.

Нагадаємо, 8 липня Мін'юст подав позов до суду з вимогою заборонити КПУ. За словами міністра юстиції Павла Петренка, в позові зібрано докази причетності представників КПУ до дій, що призвели до анексії Криму Росією, до постачань зброї та фінансування терористів у східних регіонах, до проведення сепаратистських референдумів у Луганській і Донецькій областях. Сьогодні відбулося перше засідання суду у справі, наступне засідання призначено на 14 серпня.

Окрім того, сьогодні спікер парламенту Олександр Турчинов оголосив про розпуск фракції КПУ у Верховній Раді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram