ГоловнаПолітика

Пшонка має громадянство Росії

У документах Віктора й Артема Пшонок у графі "громадянство" зазначено Russia

Пшонка має громадянство Росії
Фото: focus.ua

Колишній генеральний прокурор України Віктор Пшонка є громадянином Росії.

Це випливає з документів Європейського суду в Люксембурзі, в який Пшонка подав позов, вимагаючи скасувати санкції проти нього, повідомляє "Німецька хвиля".

Віктор Пшонка і його син Артем 30 травня подали позов до Європейського суду в Люксембурзі з вимогою анулювати санкції, запроваджені проти них Радою Європейського Союзу на початку березня.

Колишній генпрокурор, який переховується в Росії разом з Віктором Януковичем та іншими наближеними до екс-президента особами від українського слідства, не хочуть миритися з тим, що їхні рахунки в ЄС заморожено.

У базі даних Європейського суду, яка містить інформацію про всі взяті до розгляду справи, внесено, зокрема, дані про громадянство позивачів. У файлах Віктора й Артема Пшонок в графі "громадянство" зазначено Russia.

Зате у Віктора Януковича і його синів, а також батька і сина Азарових, які також у суді домагаються скасування санкцій, зазначено українське громадянство.

Згідно з ухваленим у квітні російським законом про спрощене надання громадянства носіям російської мови, для надання паспорта РФ потрібно або прожити на території Росії п'ять років, або щоб Росія була місцем постійного проживання батьків.

Якщо колишній український генпрокурор не підпадає під дію закону, громадянство йому міг надати своїм указом президент Росії Володимир Путін. Втім, відповідного указу в базі даних законодавства Росії немає. Не виключено, що Віктор й Артем Пшонки вже давно мають російські паспорти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram