ГоловнаПолітика

Гаазький трибунал оголосив про право розслідувати злочини проти Майдану

Чи починати розслідування, вирішить прокурор МКС

Гаазький трибунал оголосив про право розслідувати злочини проти Майдану
Фото: http://www.un.org

У четвер секретар Міжнародного кримінального суду (базується в Гаазі, також відомий як Гаазький трибунал) отримав від уряду України заяву про визнання його юрисдикції щодо злочинів, які, як стверджується, були скоєні на її території в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Про це повідомляє прес-служба ООН.

Заяву була надано відповідно до статті 12 (3) Римського статуту - міжнародного договору, який слугує Статутом Міжнародного кримінального суду. Стаття говорить, що якщо "потрібно визнання юрисдикції державою, яка не є учасницею цього Статуту, ця держава може за допомогою заяви, представленої Секретарю, визнати здійснення Судом юрисдикції щодо цього злочину. Держава, яка визнає юрисдикцію, співпрацює з Судом без жодних затримок або виключень...».

Це означає, що тепер Міжнародний кримінальний суд має право розслідувати можливі злочини, які, як стверджується, були здійснені в зазначений період.

Проте визнання юрисдикції МКС не веде автоматично до початку розслідування. Прокурор МКС повинен буде вирішити, чи є представлена інформація достатньою для порушення справи і звернутися з відповідним проханням до суддів.

Навіть якщо розслідування почнеться, прокурор повинен буде вирішити, на підставі отриманих свідчень, чи варто просити суддів про видачу ордерів на арешт або повісток для явки в Суд особам, обвинуваченим у скоєнні злочинів, що підпадають під юрисдикцію МКС.

Компетенція МКС поширюється на найбільш тяжкі міжнародні злочини. Вона обмежена злочинами геноциду, агресії, злочинами проти людяності та військовими злочинами. Їх визначення містяться в договорі про створення Суду - Римському статуті. На сьогодні Римський статут ратифікували 122 держави.

Держава може прийняти рішення ратифікувати Римський статут або зробити заяву відповідно до статті 12 (3) Статуту про визнання юрисдикції Суду щодо конкретного злочину. З проханням про порушення справи в МКС може звернутися також Рада Безпеки ООН.

Нагадаємо, Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але наразі не ратифікувала цей документ. Кабмін України напередодні звернувся до Конституційного Суду з поданням про конституційність такої ратифікації.

Україна також хоче, щоб Гаазький трибунал розслідував військові злочини, вчинені наприкінці лютого-березні російськими військовими в Криму, а саме взяття заручників, знищення військової техніки, блокування військових частин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram