ГоловнаПолітика

Кабмін попросив КС дозволити ратифікацію Римського статуту

Україна попросить Гаазький трибунал розслідувати дії Росії

Кабмін попросив КС дозволити ратифікацію Римського статуту
Фото: comments.ua

Уряд просить Конституційний Суд визначити, чи буде конституційною ратифікація Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Про це на брифінгу сказав міністр юстиції Павло Петренко.

"Уряд вирішив питання про невідкладне схвалення і подальшу ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду", - сказав він.

Петренко зазначив, що на засіданні Кабміну 11 квітня було вирішено відправити до Конституційного Суду відповідне подання з проханням надати висновок про конституційність такої ратифікації.

У разі позитивного рішення КС Кабмін має намір просити Верховну Раду невідкладно ратифікувати Римський статут.

Міністр юстиції нагадав, що Україна вже звернулася до Гаазького трибуналу з проханням розслідувати злочини проти людяності, вчинені колишніми керівниками України в лютому цього року.

Також Україна просить суд розслідувати військові злочини, вчинені наприкінці лютого- в березні російськими військовими на території не визнаної України Республіки Крим, а саме: взяття заручників, знищення військової техніки, блокування військових частин.

Після ратифікації Радою Римського статуту Україна має намір подати ще один позов з вимогою розслідувати злочини, вчинені проти українського народу під керівництвом Росії.

Нагадаємо, 25 лютого Рада вирішила просити Міжнародний кримінальний суд в Гаазі притягнути до відповідальності Віктора Януковича та інших вищих посадових осіб України за вчинення злочинів проти людяності, які призвели до особливо тяжких наслідків і масового вбивства українських громадян під час мирних акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram