ГоловнаПолітика

Європарламент надав Україні перспективу членства в ЄС

СА підпишуть, як тільки до цього буде готовий новий уряд

Європарламент надав Україні перспективу членства в ЄС
Фото: nbnews.com.ua

Україна має право стати повноправним членом Європейського Союзу. Про це йдеться в резолюції, ухваленій сьогодні Європарламентом.

Європарламент задекларував, що підписання

Угоди про асоціацію України з ЄС не є кінцевою метою партнерства, а Україна також "має довгострокову можливість подавати заявку на членство в ЄС", повідомляє «Deutsche Welle».

У резолюції, яку ухвалили в Страсбурзі абсолютною більшістю, констатується, що попередня влада в Україні "порушила закон, надавши повноваження силам безпеки використовувати зброю та залучаючи снайперів" проти демонстрантів. Євродепутати закликають "віддати шану тим, хто боровся і загинув за європейські цінності" і одночасно підкреслюють, що всі, хто скоїв злочини проти власних громадян, мусять постати перед незалежним судом. У документі підкреслюється, що процес розслідування цих злочинів нова українська влада має здійснювати спільно з експертами Ради Європи та ОБСЄ.

Також Європарламент задекларував, що Угода про асоціацію України з ЄС можуть підписати, "як тільки до цього буде готовий новий український уряд".

Європарламентарі сподіваються, що ЄС разом з МВФ та Світовим банком якнайшвидше нададуть Україні короткострокову фінансову підтримку і довгостроковий фінансовий пакет, а також ініціюють проведення міжнародної конференції донорів.

У резолюції наголошується про необхідність переконати український уряд в тому, що боротьба з корупцією має стати пріоритетом у його програмі дій.

Також євродепутати закликали Єврокомісію прискорити ухвалення угоди про лібералізацію візового режиму, "що стане найкращою відповіддю на очікування українського громадянського суспільства". Тим часом Європарламент пропонує країнам-членам ЄС невідкладно ввести прискорену і недорогу візову процедуру для українців, збільшивши при цьому кількість навчальних програм та стипендій для молоді та вчених з України.

Нагадаємо, 21 листопада Кабінет міністрів на чолі з Миколою Азаровим ухвалив рішення про відмову від підписання угоди. Президент Віктор Янукович пояснив таке рішення сильним тиском російської сторони.

Після цього європейські чиновники неодноразово заявляли, що пропозиція підписання Угоди про асоціацію із зоною вільної торгівлі між ЄС і Україною залишається на столі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram