ГоловнаПолітика

Львів звернувся до КС із приводу "мовного" ​​закону

У поданні зазначено, що закон перетворює українську на мову національної меншин.

Львів звернувся до КС із приводу "мовного" ​​закону
Фото: galinfo.com.ua

Львівська міськрада сьогодні, 30 серпня, на позачерговому засіданні ухвалила звернення до Конституційного Суду з поданням щодо прийняття Закону України "Про засади державної мовної політики".

За ухвалення звернення проголосували 75 депутатів із 90, присутніх у залі засідань.

У поданні йдеться про необхідність офіційно витлумачити окремі положення мовного закону відповідно до положень статей 2, 5, 7, 10, 24 і 140 Конституції України.

У поданні, зокрема, зазначено, що закон перетворює мову національної меншини на домінанта в регіоні і фактично перетворює її на мову офіційного спілкування, усуваючи українську з усіх сфер життя.

Також депутати вважають, що відсутність офіційного тлумачення питання, чи використовується українська мова як державна обов'язково для здійснення повноважень органів місцевого самоврядування, може призвести до того, що діяльність окремих представницьких органів територіальних громад здійснюватимуть виключно регіональною мовою. На думку Львівської міськради, це обмежить права громадян в отриманні офіційної інформації державною мовою і надасть привілеї носіям регіональної мови.

Нагадаємо, Львівська міськрада вирішила провести 30 серпня позачергову сесію у зв'язку з набуттям чинності Закону "Про засади державної мовної політики" й ухвалити звернення до Конституційного Суду з проханням визнати цей закон неконституційним.

8 серпня Віктор Янукович підписав Закон "Про засади державної мовної політики", що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади в разі проживання щонайменше 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова.

Закон набув чинності 10 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram