ГоловнаПолітика

У Януковича зробили відповідальним Литвина за неточності в законі про мови

Адміністрація Президента написала роз'яснювальний лист.

У Януковича зробили відповідальним Литвина за неточності в законі про мови
Фото: tsn.ua

В Адміністрації Президента вважають, що виправлення нестиковок і неточностей в законі про мови - це обов'язок спікера Володимира Литвина.

Про це, як розповів адвокат Клим Братковський, повідомляється в роз'яснювальному листі Адміністрації Президента України, отриманому у відповідь на запит про нестиковки, допущені в скандальному законі Колесніченка-Ківалова.

Так, в документі вказується, що якщо текст закону завізовано головою комітету та керівником секретаріату з зауваженнями, то вони разом із текстом закону подаються главі ВР України. Спікер, в свою чергу, в разі виявлення у поданому на підпис законі редакційних неточностей або явних невідповідностей між положеннями, може внести на розгляд ВР пропозиції про виправлення неточностей або неузгодженостей.

Водночас слід зазначити, що як Головне науково-експертне управління ВР, так і профільний комітет негативно відгукнулися про запропонований законопроект. Зокрема, у висновку Управління вказується, що документ слід відправити на доопрацювання в першому ж читанні. А у висновках комітету - що законопроект не відповідає положенням Конституції і не має фінансово-економічного обґрунтування, у зв'язку з чим його має бути взагалі відхилено.

Нагадаємо, як заявляла радник Януковича Ганна Герман, "планку" для надання мові статусу регіональної потрібно підвищити в 2-3 рази - до 20-30% носіїв цієї мови від загальної кількості населення регіону.

Вона також заявила, що на ухвалення та підписання "мовного" закону гостро відреагувала тільки українська еліта, на відміну від більшості українського суспільства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram