ГоловнаПолітика

У Запорізькій області російську зробили регіональною

В облраді кажуть, що російську вважають рідною 48,19% населення.

У Запорізькій області російську зробили регіональною
Фото: www.gumilev-center.ru

Запорізька облрада на позачерговій сесії в четвер надала російській мові статус регіональної.

За ухвалення цього рішення проголосували 79 депутатів із 81 зареєстрованих (усього в раді 100 депутатів).

У своїй доповіді перед розглядом проекту рішення голова облради Павло Матвієнко попросив депутатів підтримати його.

У документі наголошено, що на підставі даних, наданих Головним управлінням статистики в області, на 2001 рік мовна група громадян, які своєю рідною мовою вважають російську, становила 48,19% населення, а також те, що в області проживають представники 16 мовних груп.

Згідно з рішенням, до відома територіальних громад і місцевих рад буде доведено, що російську мову як регіональну використовуватимуть на території регіону в роботі місцевих органів державної влади й органів місцевого самоврядування, застосовуватимуть і вивчатимуть у державних і комунальних навчальних закладах, а також використовуватимуть в інших сферах суспільного життя.

Місцевим радам області рекомендовано розглянути питання про застосування на відповідній території заходів, спрямованих на використання інших регіональних мов або мов меншин, передбачених чинним законодавством.

Нагадаємо, 13 серпня Одеська міська, а 15 серпня - Одеська обласна ради надали російській мові статус регіональної.

14 серпня Краснолуцька міська рада Луганської області вирішила дублювати тексти в офіційних документах російською мовою поряд з українською.

15 серпня Верховна Рада Криму доручила Раді міністрів до 10 жовтня підготувати і внести на розгляд кримського парламенту пропозиції щодо реалізації в регіоні Закону "Про засади державної мовної політики".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram