ГоловнаПолітика

Видавці та редактори світу вимагають від Януковича забезпечити свободу слова

Представники WAN-IFRA мають намір приїхати в Україну.

Видавці та редактори світу вимагають від Януковича забезпечити свободу слова
Фото: http://www.journalismnow.com

Всесвітня асоціація видавців газет і новин (WAN-IFRA), Артикль 19, Freedom House, Фонд відкритого суспільства (OSF) і Українська асоціація видавців періодичної преси вимагають від Президента Віктора Януковича забезпечити свободу слова.

Про це йдеться у звіті про стан свободи преси в Україні під назвою "Зробіть свободу слова реальністю, пане Президенте", пише "Ліга".

Як повідомляє офіційний сайт WAN-IFRA, президент Всесвітнього форуму редакторів (WEF) Ерік Б'єраєр уточнив: "Цей звіт містить перелік чітких дій, які уряд України повинен терміново вжити для підвищення стандартів свободи преси".

Звіт "Зробіть свободу слова реальністю, пане Президенте" містить вимогу до України вжити термінових заходів, щоб її наміри бути демократичною країною підтверджувалися ступенем свободи і незалежності преси. Зокрема, звіт закликає владу дозволити журналістам відкрито повідомляти про корупцію, покласти край виплатам у "конвертах" журналістам та іншим працівникам засобів масової інформації, ввести ефективну міжвідомчу робочу групу з питань свободи преси, яка залучала б до роботи представників ЗМІ, уряду і громадськості.

Влада також має гарантувати повагу до закону про доступ до публічної інформації та надавати запитувану інформацію протягом встановленого терміну, для державних службовців і працівників ЗМІ слід провести тренінги з отримання доступу до інформації, сказано у звіті.

На думку його авторів, в Україні назріла нагальна потреба в сильних, незалежних та саморегульованих медіа, журналісти та редактори яких дотримуються правил етичної журналістики. Крім того, Україні слід збільшити кількість цифрових каналів, зарезервованих для регіональних і місцевих мовників, а також розслідувати те, як нові компанії, які не мають досвіду роботи в цифровому мовленні, отримали ліцензії, тоді як великі регіональні не отримали.

Автори звіту вимагають також забезпечити незалежний і прозорий судовий процес у справі про вбивство Гонґадзе.

Зазначимо, у вересні цього року WAN-IFRA проведе в Києві 64-й щорічний Всесвітній газетний конгрес і 19-й Всесвітній форум редакторів і використовує можливість ще раз заявити про обов'язки українського уряду щодо свободи слова.

"Ми їдемо в Київ для того, щоб засвідчити і підкреслити нашу солідарність з українською незалежною пресою, яка щодня протистоїть сильному тиску, іноді навіть перебуваючи в ізоляції. Проведення наших заходів саме в Києві дасть їм можливість обмінятися досвідом з міжнародною видавничою спільнотою і... забезпечить моральну підтримку", - зазначив Б'єраєр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram