ГоловнаПолітика

Рада може залишитися без жінок

У ЦВК зазначають, що закон про вибори народних депутатів питання гендерної рівності не порушує.

Рада може залишитися без жінок
Фото: www.moemisto.com.ua

Змішана система виборів може призвести до зменшення кількості жінок-депутатів у Верховній Раді.

Про це заявив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

"На жаль, умови до зменшення є, оскільки з'являється мажоритарна складова, і половина депутатів обирається по мажоритарних округах", - сказав заступник голови ЦВК.

Він також зазначив, що при пропорційній виборчій системі набагато легше на законодавчому рівні встановити умови для появи більшої кількості жінок у парламенті.

"При мажоритарній складовій це зробити важче, оскільки виборців не можна змусити проголосувати за того чи іншого кандидата", - сказав він.

Він зазначив, що законодавець "може поставити вимогу політичній партії, щоб, наприклад, в мажоритарних округах із 225 кандидатів по 20% мають бути представники іншої статі з-поміж тих кандидатів, які висуває партія".

"На жаль, виборче законодавство і, зокрема, закон про вибори народних депутатів, питання гендерної рівності не порушує", - сказав він.

За його словами, цього питання торкається лише законопроект виборчого кодексу, в якому відображені моменти квотування представників двох статей, проте "немає політичної волі взагалі навіть його обговорювати, я не кажу ухвалювати".

Згідно з новим законом про вибори народних депутатів, 250 парламентарів буде обрано за партійними списками і ще 250 - за мажоритарними округами. Верховна Рада нинішнього скликання обрана за пропорційною системою, тобто за партійними списками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram