ГоловнаПолітика

Тягнибок: В ці дні слід оголошувати скорботу за усіма загиблими у війні

Лідер ВО "Свобода", яка зайняла найбільш непримириму позицію стосовно рішення про вивішування червоних прапорів поруч із державними 9-го Травня, цього дня збирається лише пом'янути батька. Олег Тягнибок вважає доцільним у ці дні оголошувати скорботу за полеглими у Другій світовій.

Тягнибок: В ці дні слід оголошувати скорботу за усіма загиблими у війні
Фото: Макс Левин

Що для Вас 9 травня?

9 травня – це день народження мого батька. Я маю намір піти до нього на могилу на цвинтар і покласти йому квіти. Помолитися за упокій його душі.

І це все, що Ви плануєте?

Так.

А ВО «Свобода»?

Очевидно, буде брати участь у заходах, присвячених Дню міста Львова.

А щодо ходи під червоними прапорами?

Ми все вже зробили, що треба. Ми провели сесію органів місцевого самоврядування – обласні, міські, районні. І було прийнято рішення заборонити вивішування кривавої більшовицької символіки під час урочистостей на 9 травня. Ми звернулися з офіційними листами до всіх чиновників як центральної, так і місцевої влади, щодо неприпустимості таких кроків. Ми звернулися до правоохоронних органів – до міліції, до прокуратури, до СБУ, щоб вони запобігли різним провокаціям, які планується проводити в деяких містах, зокрема Західної України. Ми подали до суду і виграли ті суди стосовно заборони різним провокативним антиукраїнським організаціям проводити якісь марші і таке інше. Тобто ми як політична сила зробили всі можливі кроки для того, щоб запобігти усяким таким різним провокаціям. Сподіваємося, люди використають ці вихідні для того, щоб на городі в себе посадити бульбу, попоратися в своїх особистих справах. Що я буду робити – я вам вже сказав.

Фото: Макс Левин

Взагалі це для Вас свято?

Я вважаю, що для українців 9 травня війна не закінчилася. Можемо зараз влізти в тривалу історичну дискусію стосовно того, чому саме 9 травня, а не 8 травня, як відзначає ціла Європа, чому прапори хочуть піднімати тальки радянські, а не, наприклад, антигітлерівської коаліції, яка так само здобула перемогу над Гітлером. Тобто, очевидно, треба було поруч з тим прапором підняти інші прапори. Чому 9 травня, на догоду Сталіну, зробили цією датою?

Але загалом, ми вважаємо, що українці, які боролися як проти Гітлера, так і проти Сталіна, вони воювали в складі тої ж УПА іще до 60-го року. І, до речі, ви ж розумієте, що це не може бути банд, формувань, як їх називали – 15 років не можна було воювати без підтримки місцевого населення. Відповідно, для українців 9 травня війна не закінчилася, але, звичайно, що в Україні, в своїй історії появлялася постійно, як то кажуть, між молотом і наковальнею, між одною імперією й іншою імперією. Українці вимушені були боротися за те, щоб бути господарями на своїй землі, під різними прапорами, по різні сторони барикад і на різних фронтах, а в Україні тих фронтів було дуже багато. Частина українців боролася під прапорами Червоної армії, частина боролася під прапорами УПА. Відповідно, звичайно, що ті люди, які хочуть вшанувати загиблих, вони повинні це робити, і це є їхнє право, до речі, як з однієї, так і з іншої сторони. А взагалі, сесія, наприклад, Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської обласних рад ухвалили рішення, що в ці дні було би доцільно проводити дні скорботи за усіма загиблими у Другій світовій війні. Так би було правильно.

Наталя КлаунінгНаталя Клаунінг, Директор з комунікацій Інституту Горшеніна
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram