ГоловнаПолітика

Выбор украинцев. Как есть

31 октября, в день выборов в местные органы власти, специальный фотокорреспондент Макс Левин ездил по селам Киевской области – наблюдал за ходом голосования, разговаривал с простыми людьми. Теми, на которых редко обращают внимание журналисты; теми, кого политики называют обезличенно - «электорат», но за чьи голоса столь отчаянно борются.

Выбор украинцев. Как есть

Макс задавал простые вопросы, вроде: что вообще должна делать власть; произойдут ли изменения после выборов... Ответы получились куда более глубокими, чем «рефлексии на заданную политическую тему».

Все фото: Макс Левин

Іван Денисович, село Яблунівка, Макарівський район

Як Ви думаєте, чи після виборів щось зміниться?

А коли воно було лучше і краще, кожен собі, а не комусь. Вони собі давай гроші і все..а комусь нєє..незнаю..

За кого голосували, чому?

Не знаю.. нікого не знаю.. Всі незнайомі.

Катя погана, вона гребла тільки в свій карман, а не комусь..

Що Ви особисто хотіли, щоб зробила влада?

Я був головою сільської ради в Ровенській області. І люди гвалт хотіли, щоб я дальше був, а я не схотів. Не схотів. Я пошов у торгівлю, став председателем сільпа і робив прекрасно, і мене хвалили, хвалили. У мене було 11 магазинів. У всіх старе позбував, брав машини, на базар віз, всім добре було...

Так а що особисто Ви хотіли, щоб зробила влада?

Щоб були руководітєлі хороші, і всьо...

А для Вас особисто?

Я ж говорю, щоб були, голова був хороший, секретар щоб був хороший..

Ну а для Вас? Щоб давали якусь пенсію більшу, може?

Нічоо, нічо не треба, нееее.

Я учасник войни, 9 років в армії служив, так шо дякую богу за совєтской власті багааато зробив, багато зробив.. Ось не брали там літру молока, а брали 3-4... А там, де я купив хату, то її колись був город, і хата її. Вона продала, а я в тої другої купив... І що ви думаєте, був такий голова тут, которий слабий був, на передок слабий був, він бабей любив. Він цю Мотю перетягнув, перетягнув і одобрав од мене города. Було у мене 35 сотих, а забрали 15..

Це не власть, її треба вішать, йоб його кров мать, паскуди...

Бабуся, 82 роки, село Чорногородка, Макарівський район

Як Ви думаєте, чи після виборів щось зміниться?

Я думаю, може ж лучше, може люди вже остепеняться, трохи щось за розум якийсь будуть браться..

Перестануть красти?

Ну перестануть красти (з сумнівом)..Руки якби, якби ж одному пальця, так як у Германії, пальці поодрубували...

Що Ви особисто хотіли б, щоб зробила влада?

Ну... здоров'я... Щоб вніманіє вже було до старих людей, щоб понімали, що всі будуть старими, хто доживе, дай бог, щоб люди подоживали... І для села так само... І хочу дуже, щоб люди були добрі, але за церкву ніхто не переживає... Церкву так, ремонтувати треба церкву, нікому не треба церква, батюшка оно заболів, той, шо до нас назначен, і тепер їздять по селах і шукають. А батюшка треба і поховать, бо ми так...

За кого голосували, чому?

За Добрянського... Він од регіонів, ну да... я підтримую регіонів.

Іван Якович, 71 рік

Як Ви думаєте, чи після виборів щось зміниться?

Надіємось на краще, а хто його знає, шо... Щось нам обіцяли, да не дуже ж кращає... Не дуже виконують. Казали, що добавлять і пенсії, і всьо, то добавили були трошки, то знов забрали...

Що Ви особисто хотіли б, щоб зробила влада?

Ну як, якби ж так ціни, ну хоть би... не можна ж прожить на ту пенсію, цей газ так подорожчав, хто його знає, як його виконати... А зіма, як страшна зіма буде... Шо ж ви зробите... Ми хочемо те, а воно не получається...

За кого голосували, чому?

А я... Я й не дивився, так тільки 2 до місцевої ради, то там мій двоюрідний брат... Мій брат... як казав, своєй, свій за свого.

А за партію там якусь, же ж ту БЮТ викреслили, я то за Соціалістичну, Мороз там... Чи там уже не Мороз, га?..

Галина Іванівна, 71 рік

Як Ви думаєте, чи після виборів щось зміниться?

Може жить краще буде. Щоб пенсію добавили, щоб ціни зменшили, щоб не були такі ціни дорогі, як вони усе, того... Отаке сину..

Що Ви особисто хотіли б, щоб зробила влада? Що Вам обіцяли і не виконують?

Да хто там виконує, сиину, усе дороге, і пенсії не підвищують, газ дорогий. Що ж це, щоб газ дорогий такий був. Вік проробила, трудилася, з 14-ти год трудилася, газ дорогий. Це заробили так ми, люди. А мій дід робив більш як 40 год тракторістом один, да шо він пенсію получає, 800 грн — це пенсія?? Це не пенсія.

За кого голосували, чому?

А я там того, ну голосувала я це... Забулася... Батьківщину хотіла, не було її.

Василь Миколайович, Бишів, 54 роки

Як Ви думаєте, чи після виборів щось зміниться?

Може молодим і буде, мені вже нє. Ніччого не зміниться, ті самі злодії, які були, вони йдуть, бізнесмени вони ж всі злодії.

Що Ви особисто хотіли б, щоб зробила влада?

Від влади... да нормальна влада треба, щоб була, щоб порядок був скрізь, щоб робота була молодим. Колись і таких як я брали на роботу, а щас шо.. Це молоді когось шукають, їздять охранніками на Київ..Нуу..нічо лучше не буде.

За кого голосували, чому?

Ні за кого, проти всіх. Я не бачу в Бишиві чесних людей.

Баба Лєна, 70 років, Бишів

Чуєте, 3 кілометри сюди, в мене конячка, я приїхала сама, а скільки там старих людей, це вони правильні? Вони неправильні. Можна було, щоб правильно, щоб усіх привезти. Я приїхала, но я туди не пойду, конячка в мене, я сама... Я паспорта не брала. Чуєте, 3 кілометри, село Костяш, там же бабів скільки, стариків ну... ну я, це моя конячка, я сама собою, таке хазяїн-хазяйка. А я оце нєрвлюся, чого їх не взять, чого моя Люба, Марія, Олюня, всіх тих узять, я ж конякою не можу... Вони по хатах должни їздить, чому вони автобуса? Вони ж собіраються, вони тільки “бляяха, за свою”... Ви мене пойняли??

Як Ви думаєте, чи після виборів щось зміниться?

Чуєш, синок, я би хотіла, ото, думаю, піду, ото шо вони сидять з тими емблємами, хотіла сказать “шо ви бляха сидите?”, то візьміть же всіх людей, точно всіх, шо ж тут того Бишева, а скільки там людей...

Що Ви особисто хотіли б, щоб зробила влада?

Чуєш, я тобі хочу сказать, чого вони не забрали людей, тих, шо голосувать.

Ой мені нічо не треба... Ой усе, усе, у нас і газу нема, нічо нема. Грибів є.

За кого голосували, чому?

Ммм..

Не скажете, секрет?

А скажу, а скажу, за Мірошкіна... це за голову сільської ради.

Дід з бабою, село Плесецьке, виборча дільниця у сільському клубі

Яке мало право написать ту людину в депутати, що вона не живе в селі вже 40 років, а вони її в депутати чого нам пишуть? Од регіонів. Ми депутатів вибірать должні самі, а не кого вони нам поставлять. Ну та це ще не все... І за заплачені гроші... 20 тисяч одвезла... А тут людям по 50 грн. платила. Будько Валентина Юхимівна, за Партію регіонів. І це ще не все, вони зробили собі отдєльну республіку у лісі, огородили, ріс ліс, ліс ріжуть, крадуть, торгують лісом... Оце ж Будько і її вся родня. Отак єслі будете писать... Запаскудили весь ліс там, до станції Корчі там 2 кілометри тягнеться все.

На голову іде Будько Валентина Юхимівна, оце вона була в садіку, вони варили там наркотікі, тоді салати робили, засмерділи все село, а тепер вона в голови лізе. Чого в голови вона лізе?.. Вона пішла в Партію регіонів.

Як Ви думаєте, чи після виборів щось зміниться?

Должно шось зміниться, будем бастувать, будем добиваться до Верховної Ради, до Прєзідента, но нам такіє заброди не нужни, у нас хороші є способні діти

Що Ви особисто хотіли б, щоб зробила влада?

Щоб влада більше на ставила, не брала грошей за таких хапуг, бо це не люди, а хапуги. Щоб ставили наших жителів. Осьо, чого він головою не може бути..

А які проблеми треба вирішити?

Реально? Ось Вам оце перше — оце клуб, тописка хата (приміщення сільського клубу перебуває в жалюгідному стані).Тепер дальші, оцей голова, Микола Данилович Луценко, багато зробив в селі, він нас задовольняє, дуже даже. Чого вони мали його..

За кого голосували, чому?

Я за Луценка, і за свого мєсного, ще єсть такий Шуст Віктор Іванович. Цей Шуст, яка в нього партія, Регіонів? Ну за Віктора я проголосував... А за партії, значить, Соціалістична партія... Мороз...

​Макс Левін​Макс Левін, фотокореспондент LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram