ГоловнаПолітика
Спецтема
Коррупция - СТОП!

Лохотрон в ДПА приніс фірмам Яценка 20 мільйонів

Про хитромудрі схеми народного депутата БЮТ Антона Яценка ЗМІ пишуть регулярно. В минулому, Яценко - відомий хресний батько сумнозвісної Тендерної палати. Останні ж роки він крутиться навколо податкової та Міністерства економіки, при чому зміна влади не заважає йому завжди залишатися на плаву та впроваджувати різні схеми у держустановах. Публікації на цю тему також з’являються регулярно.

Наразі автор отримав рідкісну можливість показати конкретні суми заробітку Антона Яценка в одній конкретній схемі.

Лохотрон в ДПА приніс фірмам Яценка 20 мільйонів

Ця історія – кінця минулого, початку нинішнього року – до зміни влади. Очевидно, особливо цікавою вона буде тим читачам, що мають свій бізнес. Адже лохотрон зачепив платників податків, що подають звіти в електронному вигляді, тобто електронною поштою.

Свого часу держава виділила десятки мільйонів бюджетних грошей для налагодження послуги електронної звітності в ДПА; для створення відповідної технічної бази; модернізації серверу, програмного забезпечення. Підприємці, в свою чергу, заплатили за «програмку», за сертифікаційні ключі і почали здавати звіти, як в усіх цивілізованих країнах – не відриваючись від комп’ютера.

Однак у 2009 році знайшлися світлі голови, які зрозуміли: на здобутках цивілізації теж можна заробити.

В «ланцюг» здавання електронних звітів – між підприємцями та податковою – ДПА (якою тоді керував Сергій Буряк) вирішила ввести приватного посередника. Так з’явилося ТОВ «Ефективні інформаційні системи». Журналісти насторожилися – за фірмою «стирчали» вуха Антона Яценка. Зокрема в керівництві та засновниках структури «засвітилися» люди, що раніше - під шефством Антона Володимировича - працювали в Тендерній палаті.

З моменту появи ТОВ, податкова «ненав’язливо» рекомендувала підприємцям відправляти електронні звіти через цю фірму. Спочатку надсилала рекламні листи: пояснювала вигоди роботи через посередника, що надає послуги єдиного вікна. Скоро підприємці почали скаржитися: час від часу центральний «шлюз» податкової - для надходження електронної звітності - взагалі перестав спрацьовувати. Наче спеціально. Бухгалтери нервували. А ДПА надсилала все нові «листи щастя», офіційно повідомляючи: слід швидше реєструватися у посередників, бо незабаром шлюз податкової взагалі закриється.

Підприємці, які піддавалися «шантажу» та реєструвалися – платили:

юридичні особи - 960 гривень,

підприємства, що працюють на спрощеній системі - 690 гривень,

приватні підприємці - 360 гривень.

Проте бізнес під назвою «розвести лоха» йшов не дуже. Підприємці мучилися зі шлюзом, але вперто робили все напряму - через податкову.

І тоді податкова вирішила реалізувати свої погрози: на початку листопада був повністю закритий безкоштовний шлюз. З ДПА підприємцям прийшли листи: мовляв, якщо є бажання надсилати звіти в електронному вигляді, слід зареєструватися в ТОВ «Ефективні інформаційні системи» або ТОВ «Оператор електронної реєстрації та звітності».

Друга фірма з’явилася для того, щоб керівництво ДПА могло заявити: «У нас жодної монополії». Хоча обидві ці структури були наче одне ціле. Перша - засновник другої, на двох один директор та один офіс на вулиці Артема, який, як згодом з’ясував автор, належить батькові Антона Яценка. На дверях офісу вдалося сфотографувати табличку – «приміщення народного депутата».

Треба також уточнити, що ДПА закрило безкоштовний шлюз в самий розпал здачі звітів, що співпав з розпалом епідемії «свинячого грипу». Тож, аби уникнути стояння в чергах, підприємці кинулися реєструватися у фірмах Антона Яценка. Потекли кошти. Очевидно натекло б їх чимало, але бізнесу завадили журналісти.

В ЗМІ знявся скандал. Як не дивно, ДПА піддалося тиску четвертої влади (один з небагатьох прикладів, коли ЗМІ вдалося домогтися конкретного результату) - безкоштовний шлюз поновили.

Відтак, «на повну катушку» схема крутилася лічені дні. В багатющій колекції «схем імені Антона Яценка» вона виявилася невдалою.

Втім, деякі прибутки оборудка таки принесла.

У своєму розпорядженні автор має баланси за 2009-ий рік, надані податковій вищезгаданими фірмами. Документи демонструють: ТОВ «Оператор електронної реєстрації та звітності» витягнув з кишень підприємців 6 млн. 91 тисяч грн., а ТОВ «Ефективні інформаційні системи» 13 млн. 865 тисяч грн.

Цілком пристойні кошти! Особливо, як для невдалої схеми! Тим більше, для фірм, які не витрачалися на становлення свого бізнесу, копійки не вклали в його функціонування. І це не дивно, адже звіти платників податків все одно приймалися та оброблялися в податковій.

Красномовний факт на підтвердження: зайшовши в офіс ТОВ «Оператор електронної реєстрації та звітності» у самий розпал прийняття звітів, автор … нікого там не знайшов. Секретарка повідомила, що знає лише директора цієї фірми, і той з’являється не часто.

Ось так легко – маючи один лише адмінресурс – можна отримати чималий капітал. Що став би ще більшим, якби не журналісти.

Що ще цікаво: фірми-посередники при податковій ще й зекономили на податку на прибуток. «Оператор», наприклад, не зважаючи на зібрані мільйони, показав збиток. Прибутковість ТОВ «Ефективні інформаційні системи» була заявлена лише в 1,7 млн. грн.

Куди ж пішли зібрані кошти? В основному - на «інші операційні витрати».

Які? Автору вдалося віднайти дані лише по «Оператору» - за вересень минулого року. Виявилося, більша частина видурених у підприємців грошей «впала» на рахунки ТОВ «Об’єднаний аграрний холдинг "Розвиток"», що торгує… зерном, насінням та кормами для тварин і має засновника на Кіпрі. Що ж це виходить!? Капітали призначалися на фураж та гречку? Знаючи спеціалізацію підприємства, повірити в це важко.

Скоріш за все, через «Розвиток» прибуток просто гнали на офшор. До речі, весь цей аграрний «Розвиток» - контора доволі сумнівна. Ні її реклами, ні офісу, ні слідів діяльності не знайти, як не старайся. Натомість в балансі, що надійшов в податкову, відмічено: в 2009 році доходів нею отримано 62 млн. 806 тисяч. А зарплат заплачено всього на 1тис. 800 грн.

Звідси проста здогадка: ніколи цей «Розвиток» не мав на балансі жодної зернини, натомість переправляв куди треба кошти «Спецоператора» та подібних структур.

***

Яка ж ситуація нині – після зміни влади? Для підприємців - суцільне кидалово. «Оператор електронної реєстрації звітності» перестав приймати електронні звіти. Отже підприємці, які минулоріч, піддавшись на «шантаж» ДПА, сплатили майже по тисячі грн., обіцяних послуг не отримають. Гроші їм, звісно, не повертають.

Що ж стосується Антона Яценка, то нова влада дала йому можливість реалізовувати нові схеми.

Наприклад, зі становленням діючого Уряду, фінансовий директор ТОВ «Оператор електронної реєстрації і звітності» Олег Поволоцькій очолив Держспоживстандар. Що там після цього почалося!!!

Ціни на послуги сертифікації – по окремих групах – були підняті в тисячу разів. Держспоживстандарт та його структури обліпили сумнівні приватні фірмочки. Крім того, як писали у відкритому листі працівники ДП «УкрНДНЦ», оприлюдненому в ЗМІ в середині серпня: «За кожний сертифікат злочинне угрупування, окрім договірної плати, вимагало ще й готівку «зверху»… Керівники Державного реєстру навмисно створювали проблеми з розмитненням товарів, в тому числі і тих, що швидко псуються, та вчиняли злочинні дії, вимагаючи хабарі». Цей лист підписали конкретні живі люди, і під «злочинним угрупуванням» вони мали на увазі керівника Держспоживстандарту Олега Поволоцького та призначених ним керівників Державного реєстру системи сертифікації.

«Реформи» в Держспоживстандарті спричинили такі скандали в Мінекономіки та на засіданнях уряду, що Поволоцького зрештою звільнили.

І той пішов не по-англійськи…

Як розповідає начальник юридичного відділу «Українського науково-дослідного і учбового центру проблем стандартизації, сертифікації і якості» Богдан Лавренюк, в день свого звільнення Поволоцький разом з невідомими людьми, скориставшись болгаркою та ломиком, проник в кімнату, де знаходився головний сервер системи сертифікації «УкрСЕПРО».

Після того, як Поволоцький і Ко приміщення покинули, вся (!) інформація про видані в останні роки сертифікати якості … зникла.

Що свідчить: корупційна схема стрижки купонів в «Держспоживстандарті», яку організовували «професіонали» зі Спец оператора, спрацювала вдало. Значно ефективніше за попередню.

Але цікаво: чому безпосередній ідеолог всіх цих схем нардеп Антон Яценко завжди виходить сухим з води? Чому при будь-якій владі на посадах знаходяться люди, що забезпечують потрібний для його схем адмінресурс?

Втім, надто вже дивуватися нема чому. З представниками нинішньої влади він спрацювався ще в Тендерній палаті. А у нинішнього Прем’єра Азарова ходив, свого часу, у помічниках.

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram