ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін затвердив пілотний проект рекультивації земель, пошкоджених видобутком бурштину

Ділянки передадуть "Бурштину України" та "Укрбурштину".

Кабмін затвердив пілотний проект рекультивації земель, пошкоджених видобутком бурштину
Фото: Надано Вадимом Кривенко

Кабінет Міністрів на своєму засіданні в середу затвердив пілотний проект рекультивації земель на півночі України, пошкоджених незаконним видобутком бурштину.

Як повідомляє прес-служба Мінекономіки, ділянки, яким завдано збитків, передадуть державним компаніям "Бурштин України" та "Укрбурштин". Вони зможуть вибрати залишки бурштину, якого не знайшли старателі, а натомість за погодженням з лісгоспами будуть зобов'язані провести рекультивацію.

Очікується, що це дозволить відновити пошкоджені землі, запобігти повторному незаконному видобутку бурштину, підвищити зайнятість місцевого населення на роботах із рекультивації і збільшити надходження до місцевих бюджетів за рахунок рентної плати.

Проект буде реалізовано в Житомирській, Рівненській і Волинській областях.

Нагадаємо, що, за оцінкою міністра екології Остапа Семерака, кількість нелегальних копачів бурштину в північних областях України обчислюється тисячами. Тільки в Рівненській області незаконним видобутком займаються близько 10 тисяч осіб. При цьому видобуток ведеться помповим методом, який піднімає тільки 15% каменю, але дуже негативно впливає на екологію.

Правильний метод видобутку передбачає зняття верхнього шару, пересипання і потім рекультивацію. У такому разі територія, на якій вівся видобуток, може бути придатною для сільського господарства, будівництва чи промисловості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram