ГоловнаЕкономікаДержава

Харківська область демонструє зростання економіки

У березні 2016 року промисловці регіону виробили продукції на 9% більше, ніж у лютому.

Харківська область демонструє зростання економіки
Игорь Райнин
Фото: http://kharkivoda.gov.ua

Харківська область демонструє зростання економіки.

Про це свідчать останні дані, озвучені Харківською ОДА. Так, виробництво промислової продукції в прифронтовому регіоні в перші місяці 2016 року зросло більш ніж на 5%.

"Динаміка розвитку промисловості, яку ми бачимо, з огляду на останні статистичні дані, ще більш переконлива. У березні 2016 року промисловці регіону виробили продукції на 9% більше, ніж у лютому", - зазначив голова Харківської ОДА Ігор Райнін.

Він наголосив, що фундамент такого успіху було закладено в 2015 році, тоді ж фахівці відзначили перші позитивні тенденції в економіці регіону.

"Практично всі галузі промисловості закінчили рік із прибутком, а питома вага прибуткових підприємств стала найвищою за всі роки незалежності - 72%, - навів дані Ігор Райнін. - На цьому тлі промисловці активно модернізують виробництво для виходу на нові ринки. якщо в Україні загалом внутрішні інвестиції в промисловість скоротилися на 20%, то в Харківській області зросли більш ніж на чверть".

Що стосується показників, досягнутих у сфері сільського господарства, то тут регіон здійснив вражаючий ривок: з 21-го місця в Україні за рік піднявся в трійку лідерів. Так, у 2015-му харківські аграрії зібрали найбільший урожай пшениці в країні, перевищивши результат рекордного 2014 року на 10%.

"Позитивні результати, досягнуті в агросекторі, дозволили нам з одного боку забезпечити позитивне сальдо зовнішньої торгівлі продукцією АПК на рівні 325 млн грн, з іншого - наситити і стабілізувати внутрішній ринок області. Як приклад, сьогодні соціальні сорти хліба на Харківщині - найдешевші в країні, ціни на них на 35-37% нижчі за середньоукраїнські", - уточнив Ігор Райнін.

У Харківській ОДА визнають: не все в регіоні безхмарно. Наявні проблеми та шляхи їх вирішення експерти обговорили на нещодавньому засіданні Ради регіонального розвитку.

"Ми виокремили основні питання, які належить вирішувати. Для Харківської області дуже гостро стоїть проблема стану дорожньої мережі. Дороги тривалий час були і залишаються «болючим місцем» для всієї країни, але в нашому регіоні ситуація ускладнилася у зв'язку з переміщенням через область важкої техніки в зону АТО. Окремі напрямки практично стали непроїзними. Причому це дороги державного значення, і коштів на їх реконструкцію в обласному бюджеті немає. Критична ситуація склалася на Харківському авіазаводі: виробництво стоїть, люди не отримують зарплати. Підприємство минулого року передали в управління концерну «Укроборонпром». Глобально вирішити нинішні проблеми підприємства може тільки орган управління спільно з Кабінетом Міністрів України", - пояснив харківський губернатор.

Для вирішення порушених проблем Харківська рада регіонального розвитку склала відповідні звернення до Кабміну.

"Також ми звернулися до Кабінету Міністрів із приводу розробки національної програми розвитку промисловості. Ми переконані, що імпульс розвитку цієї галузі може дати чітку програму, яка визначає стратегію і тактику дій у промисловому комплексі. Таку програму можна розробити в окремо взятому регіоні, вона повинна бути національною і демонструвати бачення вирішення цілої низки актуальних питань: диверсифікація ринків, модернізація виробництва, формування внутрішнього ринку і держзамовлення на державні підприємства", - пояснив Ігор Райнін.

Низку завдань, що стоять перед регіоном, обговорили 28 квітня - на засіданні колегії ХОДА. До порядку денного включили підбиття підсумків опалювального сезону 2015-2016, питання підготовки до нового опалювального сезону та обговорення перебігу проведення весняно-польових робіт.

Весь комплекс актуальних для регіону питань і пропозицій щодо їх вирішення керівник ХОДА Ігор Райнін планує озвучити Кабінету Міністрів України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram