ГоловнаКультура

Київський історик відповіла російському художникові на його акцію "Креативна миротворчість"

"Спочатку Гаага, чувак", - напис біля зафарбованого об'єкта, що римує російську версію аварії малазійського "Боїнга" з результатами розслідування.

Історик і дослідниця Світлана Осипчук відповіла на арт-проект російського художника Слави Ptrk, який він розмістив на вулицях Києва.

У рамках проекту "Креативна миротворчість" художник придумав серію "Стінка на стінку", в рамках якої розмістив "різні погляди" на війну на Донбасі на кутах одних і тих самих стін будівель у Києві.

"Креативна миротворчість" неможлива, поки дві протиборчі сторони не почнуть діалог, - пише художник у своєму фейсбуці. – А для того, щоб почати діалог, потрібно домовитися про терміни. Слова - це дуже важливо. Ось тільки зробити це складно, коли в усіх основних, найважливіших питаннях існує система "подвійних назв", які розділяють дві стіни ненависті, брехні та пропаганди".

Цей пост уже видалено зі сторінки Слави Ptrk, але фотографії написів, створених ним, залишилися:

Фото: Facebook / Slava Ptrk

Фото: Facebook / Slava Ptrk

Фото: Facebook / Slava Ptrk

На останню "роботу" вирішила відповісти історик Світлана Осипчук, про що розповіла в своєму блозі "Міст Патона".

"Думка про те, що цей напис буде залишатися на Контрактовій у місті та в місці, які я люблю, здалася мені нестерпною, - пише вона. - Тому вже через пару годин я пішла в магазин для художників, купила там акрилову фарбу і кисть, і влаштувала першу в своєму житті мистецьку акцію".

Фото: medium.com/@mist.patona/

Світлана додала, що фотографія з цим написом російського художника зачепила її особливо сильно. "На думку художника, різні версії того, як було збито малайзійський "Боїнг", подає в наших країнах пропаганда, і нібито ці версії рівноцінні".

Нагадаємо, міжнародне слідство визнало, що літак авіакомпанії Malaysia Airlines рейсу MH17 було збито з ЗРК "Бук", який прибув із Росії, з території, яку контролювали бойовики "ДНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram