ГоловнаСвіт

Макрон у відповідь на протести оголосив про підвищення "мінімалки" і зниження податків для пенсіонерів

Президент Франції засудив насильство, до якого вдалися "жовті жилети".

Макрон у відповідь на протести оголосив про підвищення "мінімалки" і зниження податків для пенсіонерів
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон у понеділок ввечері виступив з 13-хвилинним зверненням до нації. Воно стало відповіддю на масові протести "жовтих жилетів", які вже місяць тривають в країні.

Як повідомляє The Local, президент оголосив про рішення підвищити мінімальну зарплату на 100 євро з січня 2019 року, знизити податки для пенсіонерів, а також зменшити соціальні внески з оплати понаднормових годин.

Еммануель Макрон також закликав роботодавців виплатити "тринадцяту зарплату" своїм співробітникам наприкінці року.

Водночас він відмовився скасувати реформу податку на багатство, але пообіцяв посилити боротьбу з ухиленням від сплати податків. З 2018 року цим податком обкладається лише дорога нерухомість, але звільняються акції, облігації та інші цінні папери. Реформою податку Макрон планував підвищити інвестиції накопичень в економіку.

Він також вибачився перед протестувальниками, заявивши, що не хотів нікого образити своїми попередніми заявами. "Могло здатися, що мені було все одно на цю проблему, що це не було моїм пріоритетом", - сказав Макрон.

Водночас він засудив насильство, до якого вдалися "жовті жилети" під час протестів. "Жодна злість не виправдовує напади на жандарма або співробітника поліції", - сказав Макрон. Президент наголосив, що наказав жорстко зупиняти насильство.

Нагадаємо, що раніше французька влада пішла на ще одну поступку "жовтим жилетам", скасувавши підвищення податків на паливо, через які протести почали спочатку.

Демонстрації, які переросли у вуличні зіткнення і вандалізм в Парижі та інших містах, почалися в листопаді на знак протесту підвищення податків на паливо, за рахунок якого влада збиралися фінансувати природоохоронні заходи.

Мітинги швидко стали організованим рухом проти президента Еммануеля Макрона. Його звинуватили у проведенні політики, яка особливо вдарила по небагатих родинах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram