ГоловнаСвіт

Путін пригрозив новим витком гонки озброєнь в разі виходу США з ДРСМД

"Ми повинні будемо відповісти дзеркально".

Путін пригрозив новим витком гонки озброєнь в разі виходу США з ДРСМД
Фото: EPA/UPG

Якщо США вийдуть з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), то у Росії "не залишиться нічого, крім гонки озброєнь".

Про це президент Росії Володимир Путін заявив під час спільної з прем'єр-міністром Італії Джузеппе Конте прес-конференції в Москві в середу, 24 жовтня.

Крім того, Путін пообіцяв швидку і ефективну відповідь на вихід США з ДРСМД. Президент РФ наголосив, що відповідь Росії буде дзеркальною.

"Найголовніше питання: якщо Сполучені Штати все-таки вийдуть з цього Договору, що вони будуть робити з цими  ракетами, що знову з'являтимуться. Якщо вони будуть поставлені в Європу, то, природно, ми повинні будемо відповісти дзеркально", - сказав Путін.

Відстоюючи позицію Кремля, Путін озвучив пряму загрозу на адресу європейських держав, які є союзниками США з блоку НАТО і на території яких можуть бути розміщені американські ракети.

Він зауважив, що європейські країни, які погодяться з цим, "повинні будуть розуміти, що вони ставлять свою власну територію під загрозу можливого удару".

"Я не розумію, чи потрібно доводити Європу до такого стану високого ступеня небезпеки. Я не бачу насправді для цього ніяких підстав", - додав президент.

Путін також пояснив, що рішення США про вихід з ДРСМД було прийнято значно раніше, днями це просто оголосили.

У 2014 році США вперше офіційно попередили Росію про те, що вона порушує договір. Питання про денонсацію цього договору розглядалося ще адміністрацією президента Барака Обами, але від цього кроку відмовилися через протести Німеччини і побоювання, що він може привести до гонки озброєнь.

Головним приводом для рішення про можливий вихід США з угоди стало порушення цього договору Росією, яка почала дислокувати в Європі ракети малого радіусу дії, здатні нести ядерні боєголовки. Під час зустрічі з міністрами оборони країн-членів НАТО міністр оборони США Джим Маттіс заявив, що якщо Москва не змінить свою поведінку, Вашингтон буде змушений створити адекватну противагу новим російським ракетам.

Нагадаємо, 22 жовтня було оголошено рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести Сполучені Штати з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), оскільки російська сторона його не дотримується, а Китай і інші ядерні держави до нього взагалі не приєднувалися.

Договір про ліквідацію ядерних ракет середнього і меншого радіусу дії був підписаний Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом у Вашингтоні 8 грудня 1987 року під час радянсько-американського саміту. Учасники зобов'язалися не виробляти, не випробовувати та не розгортати наземних балістичних і крилатих ракет середньої (1000-5500 км) і малої (500-1000 км) дальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram