ГоловнаСвіт

Протести проти нової назви Македонії фінансував російський бізнесмен, - OCCRP

Колишній "єдинорос" Іван Саввіді заплатив різним політикам не менш ніж 300 тис. євро.

Протести проти нової назви Македонії фінансував російський бізнесмен, - OCCRP
Иван Саввиди
Фото: Русские Афины

Російський бізнесмен і колишній член "Єдиної Росії" Іван Саввіді перерахував противникам перейменування Македонії як мінімум 300 тисяч євро. Про це повідомляє Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) з посиланням на документи міністерства внутрішніх справ Македонії.

Виплати, в яких брав участь Саввіді, йшли десяткам македонських політиків з різних партій, а також членам недавно створених радикальних націоналістичних організацій і навіть футбольним хуліганам, які брали участь у протесті.

Минулого тижня Греція вислала двох російських дипломатів і заборонила в'їзд у країну ще двом, звинувативши їх у спробі втручання у внутрішні справи країни. За інформацією джерел грецьких ЗМІ, пов'язані з Росією люди намагалися вплинути на "дражливі" для Греції питання, зокрема пов'язані з перейменуванням Македонії.

Нагадаємо, формальна назва Македонії зараз - Колишня Югославська Республіка Македонія. Скорочену назву країни не визнає Греція, оскільки в її складі є однойменний регіон. У середині червня міністри закордонних справ погодили перейменування Македонії в Північну Македонію. Рішення ратифікував парламент країни, потім ветував президент Георге Іванов, і нарешті 6 липня парламент подолав вето президента. Також нова назва спричинила масові протести.

Проте після схвалення "Північної Македонії" Північноатлантичний альянс заявив про готовність включити країну до свого складу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram